Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Gangmakers
naar Rutger - een lange bereidingstijd:
zorg dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn en denk aan het uur in de ijskast voor het eerste deeg
de hoeveelheden zijn voor 6 gangmakers van 7 cm doorsnede

Ingrediënten

Voor de bodem
60 g boter
30 g witte basterdsuiker
rasp van ⅛ citroen
snufje zout
½ eidooier
90 g zeeuws bloem

Voor het cakebeslag
75 g witte basterdsuiker
75 g boter
rasp van ⅛ citroen
snufje zout
1½ ei
85 g bloem
12 g maizena
¼ tl bakpoeder

Voor de vulling
50 g frambozenjam

Voor de topping
111 g pure chocolade

Bereiding

Vet zonodig de bakvorm(en) in. Als je cakeringen gebruikt zet die dan op een bakblik met bakpapier.
Doe voor de bodem de boter, basterdsuiker, citroenrasp en zout in een kom en meng door elkaar. Meng er dan de ½ eidooier door. Kneed het zeeuws bloem erdoorheen.
Rol het deeg tot een worst en snijd deze in zes plakken. Druk elke plak tussen je handen tot een rondje van 7 cm en doe die in een bakvorm of cakering. Dek de bakvorm(en) of bakblik af en zet een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200° C.
Haal de bodems uit de koelkast.
Doe alle ingrediënten voor het cakebeslag in een kom en meng door elkaar. Niet te lang, als het eenmaal goed gemengd is ben je klaar.
Je kunt met een spuitzak het cakebeslag in een krans met gat in het midden in de vormen doen, of gewoon het cakebeslag erin scheppen. In dat laatste geval moet je met 2 lepeltjes werken om een gaatje in het midden vrij te maken. Leg in iedere vorm een lepeltje frambozenjam in de het midden van het cakebeslag.
Bak de gangmakers 13 tot 17 minuten. Haal ze hierna direct voorzichtig uit de bakvorm en leg ze op een rooster om af te koelen.

Doe de chocolade in een pannetje met dikke bodem op heel laag vuur en laat onder voortdurend roeren smelten tot en nog een paar klontjes over zijn. In de magnetron gaat dit supermakkelijk: doe de chocolade in een aardewerk kommetje en zet dit 90 seconden in de magnetron. Check zo nodig tussendoor of het niet te hard gaat. Haal van het vuur of uit de magnetron en roer goed door tot het helemaal is gesmolten.
Bedek met behulp van een lepeltje de bovenkant van de gangmakers met de chocolade, als je durft kun je dat ook doen door de gangmakers ondersteboven in de chocolade te dopen.

Als je er nog geen genoeg van hebt kun je ook nog, als de pure chocolade hard is, een beetje witte chocolade smelten en daarmee streepjes over de bovenkant zwieren.

Categorie

Gebak en zoetigheden