Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Marmelade van Sevilla sinasappels
uit het NRC

Ingrediënten

675 g Sevilla-sinaasappelen
1,7 liter kokend water
1,4 kg suiker (geen gelei suiker)
5-6 gesteriliseerde jampotten

Bereiding

Schil de sinaasappels zo dun dat de witte onderhuid aan de vrucht blijft zitten. Snijd de schil in smalle reepjes. Hak de sinaasappels (met het wit er nog aan) in grove stukken. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees tamelijk fijn. Houd de pitten apart.

Doe het vruchtvlees samen met de reepjes schil in een grote kom, en doe de pitten apart in een kleinere. Schenk 1,4 liter kokend water over het vruchtvlees met de reepjes schil. Schenk 300 ml kokend water over de pitten. Dek beide kommen af en laat een nacht staan. U zult zien dat de pitten de volgende dag zijn gehuld in een heldere gelei.

Zet alvast een schoteltje in de vriezer. Plaats een zeef boven de grote kom met vruchtvlees en schilletjes. Stort de pitten in de zeef, zodat de gelei in de kom wordt opgevangen. Schep vervolgens met een soeplepel nog een paar keer vocht uit de kom en giet deze opnieuw over de pitten, net zo lang tot er geen gelei meer vanaf komt. Gooi de pitten weg.

Doe nu de inhoud van de grote kom in een grote roestvrijstalen kookpan en breng aan de kook. Laat, zonder deksel en regelmatig roerend, 2 tot 2,5 uur kalmpjes koken, tot de schilletjes erg zacht zijn geworden. Voeg indien nodig tijdens het koken een kopje extra water toe – het is de bedoeling dat de sinaasappelmassa vloeibaar blijft, maar wel flink inkookt, dus voeg niet te snel of te veel water toe.

Maak verwarmde suiker. Daarvoor strooi je suiker in een lage ovenschaal en schuift deze 20 minuten in een lauwwarme oven. De warme suiker lost vlugger op in de fruitmassa.

Roer de warme suiker door de fruitmassa, tot hij volledig is opgelost. Zet het vuur hoger en laat de marmelade onder af en toe roeren nog eens 15 tot 20 minuten koken, tot het geleerpunt is bereikt. En hier komt het ingevroren schoteltje van pas: laat een bloebje van de hete sinaasappelmassa op het schoteltje vallen; door de kou koelt de marmelade direct af en kunt u de consistentie beoordelen.

Haal de pan van het vuur en laat 10 minuten staan. Roer de marmelade daarna nog een keer door en schep of schenk hem in de potten, die u heeft klaargezet op een theedoek – zo heeft u minder kans dat de potten breken.

Weck de jampotten door ze minimaal 5 minuten in kokend water te zetten. Laat een nacht verder stollen. De marmelade is nu minimaal een jaar houdbaar.

Categorie

Gebak en zoetigheden
Overig