Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Baguettes in 5 minuten
(Maar het neemt wel de hele dag)

Ingrediënten

475 gr wit broodmeel (franse tarwebloem)
10 gr zout
2 gr droge gist
365 ml water op kamertemperatuur

Half recept (voor 4 broodjes bijvoorbeeld):
237 gr meel
5 gr zout
1 gr gist
182 ml water

Bereiding

Maak het deeg ‘s ochtends vroeg: doe de ingrediënten in een ruime kom en roer stevig met de achterkant van een pollepel tot een mooie deegbal. Dek de kom af met plastic en laat 8 tot 10 uur rijzen.

Oven voorverwarmen op 220 graden, haal het rooster eruit en zet klaar met bakpapier.

Doe ruim meel op het werkblad. Werk met een deegschraper het deeg uit de kom op het werkblad. Druk de lucht er vooral niet uit. Stool er ook meel over. Splits het deeg met de schraper in twee delen. Breng elke deeghelft naar het rooster terwijl je het uittrekt tot een kort stokbrood.

Bak 25 minuten op 220 graden, maar check wel op te lang/kort/heet/koel en corrigeer zonodig. Broden laten uitdampen op een taartrooster. Borstel het overtollige meel eraf.

Categorie

Brood en hartige taarten