Naar het escalivada recept uit dé bakplaat
Lekker met parelgort
Ingrediënten
2 aubergines
3 rode puntpaprika's
6 trostomaten
2 rode uien
paar takjes verse tijm
4 tenen knoflook in schil
olijfolie
50 g amandelen zonder vlies
eventueel feta
½ citroen
vers kruid zoals basilicum of majoraan
Bereiding
Als je alleen amandelen met vlies hebt: kook ze 2 minuten in water, doe ze in een zeef en laat ze schrikken en verder afkoelen in koud water.
Hierna kun je de velletjes er eenvoudig afknijpen.
Verwarm de oven voor op 200°C
Snijd de aubergines en de paprika's in de lengte doormidden.
Haal de steel en zaadlijsten van de paprika's. De steel van de aubergine kun je laten zitten, dan kun je straks op je bord makkelijk het vruchtvlees uit het velletje scheppen.
Snijd de tomaten eventueel doormidden.
Snijd de uien in kwarten.
Doe aubergines, paprika's, tomaten, uien, tijm en knoflook in een ruime ovenschaal - het beste is als het in 1 laag ligt. Schenk er royaal olijfolie over, voeg zout toe en hussel door elkaar. Zorg dat de knoflook een beetje bovenaan ligt.
Zet de schaal in de oven. Strooi na 50 minuten de amandelen over de schaal, en brokkel desgewenst de feta er overheen. Zet de schaal nog onveer 10 minuten terug in de oven, tot de aubergine helemaal gaar is.
Pers de halve citroen uit (meer mag ook). Haal de knoflook uit de schaal, knijp de velletjes eraf en pureer ze door het citroensap. Voeg daar nog een scheut olijfolie en wat zout aan toe en meng het geheel.
Schenk het citroensap met olie over de groenten, scheur de verse kruiden en verspreid die er overheen.
Ook heerlijk de volgende dag als salade.
Categorie
Groentenschotels
Salades