Ook heerlijk met courgette.
Het schijnt ook met pomoen of wortel te kunnen, die moet je dan eerst koken tot het glazig wordt.
Ingrediënten
verse augurken of courgettes
keukenzout
takjes verse rozemarijn
gedroogde dragon
verse salie
enkele peperkorrels
of wat je maar lekker lijkt aan kruiden
3 delen natuurazijn (100 ml per klein weckpotje)
1 deel suiker
Bereiding
Als de augurken of courgettes wat groter zijn snijd ze dan doormidden en haal er het zaad uit. Als ze klein zijn kun je dit laten zitten. Snijd ze in handzame stukken die in de potjes passen.
Doe in een schaal laag om laag groente en zout, eindig met zout. Dek af en laat 24 tot 36 uur staan op een koele plek.
Spoel ze hierna af en dep ze droog.
Verdeel de groente over schone potten met deksel en voeg de kruiden toe.
Breng de azijn en de suiker aan de kook en laat de suiker oplossen. Giet dit zo heet mogelijk bij de potten en probeer de groente zoveel mogelijk onder de azijn te zetten.
Klop ze even om lucht eruit te laten en nog meer vocht erbij te kunnen doen.
Gebruik een theedoek en pannenlap om de deksels goed te sluiten zonder je handen te branden. Draai de potten om. Als ze voldoende zijn afgekoeld kun je ze rechtop zetten.
Wacht minstens 3 weken tot je het zoetzuur gaat gebruiken.
Categorie
Courgetterecepten
Overig
Sauzen, tapenades, etcetera