De hoeveelheden zijn voor een lage vorm van 32 cm doorsnee
Ingrediënten
1 kg asperges
65 g gebroken lijnzaad
1 tl bakpoeder
260 g amandelmeel
65 g geraspte kaas
zout
65 g roomboter
3+4 eieren
1 tl baking soda (natriumbicarbonaat) - hoeft niet perse maar maakt het deeg brosser
1,5 ons ham
250 ml slagroom of crème fraîche
peper, zout, nootmuskaat
Bereiding
Schil de asperges en kook ze (niet al te) gaar.
Laat ze goed uitlekken.
Verwarm de oven voor op 160° C.
Meng het lijnzaad en het bakpoeder door elkaar.
Meng er het amandelmeel, de geraspte kaas en zout bij.
Smelt de boter.
Splits 1 ei en houd het wit apart.
Meng de boter, de eierdooier en 2 eieren door het het meelmengsel.
Als je hebt voeg dan nu de baking soda toe en meng dat door het deeg.
Bedek de vorm met het deegmengsel, zorg dat het een niet te dikke laag wordt.
Bak het deeg 10 minuten voor.
Klop ondertussen het eiwit met een paar druppels water wat los.
Haal het deeg uit de oven, bestrijk het met het eiwit en zet het nog een paar minuten (maximaal 5) in de oven tot het deeg heel lichtbruin is.
Laat het deeg afkoelen voordat je het vult.
Verdeel de ham over de taartbodem.
Snijd de asperges in korte stukken en verdeel ze over de taart.
Klop de slagroom of crème fraîche los met 4 eieren, voeg peper zout en royaal nootmuskaat toe.
Giet het eiermengsel over de asperges en zet onmiddellijk voorzichtig in de oven.
Ongeveer 25 minuten bakken tot het eiermengsel gestold is en de taart een mooie bruine kleur heeft.
Zie ook
Aspergetaart
Categorie
Brood en hartige taarten
Groentenschotels