Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Jam
Het begint met het algeme recept, daarna komen er afwijkingen.

Hoeveeel fruit per potje ongeveer: 130g voor weckpotje met beugel, 140g voor weckpotje met losse clips, 165g voor bonne maman pot.

Ingrediënten

1 kg fruit
1 kg geleisuiker

bij sommige vruchten: citroensap

Bereiding

Snijd het fruit klein en haal er eventuele pitten uit. Voor perziken betekent klein: 1 perzik in 48 stukjes.
Doe het in een pan met dikke bodem en meng de suiker er goed doorheen. Voeg als dat nodig het citroensap toe.
Zet het koel weg tot de volgende dag.
(Het snelle alternatief is: alle ingrediënten samen malen en direct verder. Het resultaat is dan minder verfijnd.)

Breng de boel aan de kook en laat het 4 minuten koken, vanaf het moment dat het hele oppervlak borrelt en dat niet meer weggaat als je er door roert.
Vul schone potten met de jam en sluit ze direct af.
Je kunt nu 2 dingen doen: de potten 5 minuten op hun kop zetten (dat wordt een vieze bende) of ze met een paar tegelijk in een pan met een laag kokend water zo'n 5 minuten laten staan.

Specifieke jams
==
Abrikozenjam: Voeg citroensap toe. Vanille wordt ook vaak toegevoegd, moet je maar net van houden.
==
Frambozenjam:
Voeg het sap van een halve citroen toe, en 100 g meer suiker tenzij de frambozen zoet genoeg zijn van zichzelf.
==
Perzikenjam:
Voeg naast de suiker ook nog het sap van 1 citroen toe, en kraak 4 van de pitten die je daarna met schil en kern in een kaasdoeken buideltje of een schoon thee-ei bij het fruit doet. Verder zoals hierboven beschreven.
==
Vijgenjam: 1kg vijgen in kleine stukjes met 850g gewone kristalsuiker goed omscheppen een een uur of 7 laten staan, af en toe omscheppen.
Daarna koken tot het voldoende dik is (dat duurt ongeveer een kwartier).
==
Kleine hoeveelheid fruit
Als je een kleine hoeveelheid fruit voor 1 jampotje hebt en niet al te moeilijk wilt doen: maak het met de magnetron.
De relatieve hoeveelheid geleisuiker kun je minderen, zeker als je de jam maar kort bewaard.
Maak het fruit schoon en pureer het. Meng het met de suiker en doe het geheel in een grote schaal die in de magnetron past. Hij moet groot genoeg zijn om de spatten binnen te kunnen houden.
Zet de magnetron 3 minuten op 700 Watt (of 80% bij een maximum van 900 Watt).
Roer fruit en suiker totdat de suiker helemaal is opgelost.
Zet terug in de magnetron, 3 minuten op maximaal vermogen.
Doe de jam in een shone pot en ga verder zoals hierboven beschreven.

Zie ook

Marmelade van Sevilla sinasappels

Categorie

Gebak en zoetigheden
Overig