Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Jam
Het begint met het algeme recept, daarna komen er afwijkingen.
Dit is zoals je zult zien niet een recept voor marmelade...

Per 150 g fruit vul je ongeveer 1 klein weckpotje.

Ingrediënten

1 kg fruit
1 kg geleisuiker



Ervaring leert dat je voor sommige vruchten de geleisuiker (maximaal een derde?) kunt vervangen door kristalsuiker:
frambozen, pruimen

Bereiding

Snijd het fruit klein en haal er eventuele pitten uit.
Doe het in een pan met dikke bodem en meng de suiker er goed doorheen.
Zet het koel weg tot de volgende dag.
Breng de boel aan de kook en laat het 4 minuten koken, vanaf het moment dat het hele oppervlak borrelt en dat niet meer weggaat als je er door roert.
Vul schone potten met de jam en sluit ze direct af.
Je kunt nu 2 dingen doen: de potten 5 minuten op hun kop zetten (dat wordt een vieze bende) of ze met een paar tegelijk in een pan met een laag kokend water zo'n 5 minuten laten staan.

Perzikenjam:
Voeg naast de suiker ook nog het sap van 1 citroen toe, en kraak 4 van de pitten die je daarna met schil en kern in een kaasdoeken buideltje of een schoon theeei bij het fruit doet. Verder zoals hierboven beschreven.

Frambozenjam:
Voeg 100 g meer geleisuiker toe, en het sap van een halve citroen.

Voor als je een kleine hoeveelheid fruit voor 1 jampotje hebt en niet al te moeilijk wilt doen: uit de magnetron.
De relatieve hoeveelheid geleisuiker kun je minderen, zeker als je de jam maar kort bewaard.
Maak het fruit schoon en pureer het. Meng het met de suiker en doe het geheel in een grote schaal die in de magnetron past. Hij moet groot genoeg zijn om de spatten binnen te kunnen houden.
Zet de magnetron 3 minuten op 700 Watt (of 80% bij een maximum van 900 Watt).
Roer fruit en suiker zodat de suiker helemaal is opgelost.
Zet terug in de magnetron, 3 minuten op maximaal vermogen.
Doe de jam in een shone pot en ga verder zoals hierboven beschreven.

Zie ook

Heldere marmelade

Categorie

Gebak en zoetigheden
Overig