Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Gnocchi van de bakplaat
uit het NRC

Ingrediënten

Voor de gnocchi schotel:
400 g gnocchi
250 g gemengde paddestoelen
350 g pompoen
100 g sjalotten
1 teen knoflook
1 rode chilipeper
een snuf chilivlokken
rozemarijn
salieblaadjes
olijfolie
75 g romige blauwe kaas
een handje rucola

Voor de rucolapesto:
20 g pijnboompitten
25 g rucola
20 g Parmezaanse kaas
1 teentje knoflook
royaal olijfolie

Bereiding

Verdeel de gnocchi over de bodem van een grote, lage schaal of een diep genoege bakplaat en schenk er zoveel kokend water over dat ze net onder staan. Laat 2 minuten staan en giet de gnocchi af.
Snijd grote paddestoelen wat kleiner. Snijd de pompoen in kleine blokjes. Snijd de sjalotten in partjes. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Snijd de chilipeper in ringetjes. Hak de naalden van de rozemarijn grof. Snijd de salie klein.
Doe de gnocchi, paddestoelen, pompoen, sjalot, knoflook, chilipeper, chilivlokken, rozemarijn en salie in de schaal. Voeg een goeie snuf grof zeezout toe en wat olijfolie en hussel door elkaar. Verdeel het geheel over de schaal of bakplaat en zet die in de nog niet voorverwarmde oven die je nu op 200 graden zet.

Het moet ongeveer een half uur in de oven staan, prik om te zien of gnocchi en groenten gaar zijn.

Maak intussen de rucolapesto. Rooster de pijnboompitten en rasp de parmezaan.
Doe de rucola, pijnboom- of pompoenpitten, parmezaan en knoflook in een mengkom maal een paar keer kort met een staafmixer. Schenk vervolgens in kleine hoeveelheden de olie erbij en meng weer. Gebruik zoveel olie dat de pesto een mooie consistentie heeft. Proef en maak op smaak met zout en peper.

Haal de gnocchi uit de oven en verdeel er de blauwe kaas en een handje rucolablaadjes over. Geef de pesto apart erbij.

Categorie

Aardappelen, pasta en rijst
Groentenschotels