Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Rode kool met spekjes
via via van Jamie
voor de rode kool in je groentepakket, alhoewel dit zo lekker is dat je er ook wel vrijwillig rode kool voor koopt ;)

Ingrediënten

rode kool (een kleintje of halve normale kool)
olijfolie
spekblokjes
verse rozemarijn
1,5 afgestreken el suiker
rodewijnazijn
roomboter
honing

Bereiding

Vooraf: Haal de buitenste bladeren van de kool, snijd de stronk er af, deel de kool in kwarten en snijd hem in heel dunne sliertjes. Hak het geheel tenslotte nog even zodat het snippers worden.

Neem een grote braadpan en doe er een scheut olijfolie in, zet hem op hoog vuur. Doe de spekjes in de pan, ris de blaadjes van de rozemarijn en doe die bij het spek. Bak het spek al roerend in 5 tot 10 minuten krokant en schep dan het spek met de rozemarijn uit de pan op een bord.

Zet het vuur laag, strooi de suiker in de pan en roer tot hij begint te karamelliseren. Doe er een paar flinke scheuten rodewijnazijn bij, en daarna de rode kool. Doe spek en rozemarijn terug in de pan en roer alles goed.

Giet er nog een scheutje rodewijnazijn en een flinke scheut water bij en leg de deksel zo op de pan dat er damp kan ontsnappen.

Stoof de rode kool 30 tot 40 minuten op matig vuur en roer om de paar minuten, totdat hij zacht is. Giet er af en toe eventueel nog een scheutje water bij.

Roer er op het laatst de boter en wat honing door, maak af op smaak met peper en zout.

Categorie

Groentenschotels