Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Heldere marmelade
van YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=O0CxwpL0Fyg
Met dit recept maak je ongeveer 6 potten jam van elk 450 gr.

Ingrediënten

1 kg Sevilla sinaasappels
1 citroen
2 liter water
2 kg suiker (minder?)

Voor het schoonmaken van de schil:
baking soda
azijn

Bereiding

Maak de sinaasappels en de citroen schoon door ze half uurtje te weken in ruime bak water met schepje baking soda en beetje azijn. Wrijf ze dan af en laat ze drogen.

Halveer de sinaasappels en de citroen en pers ze uit. Bewaar het sap en bewaar de pitten en de pulp apart.
Schraap met een lepel de sinaasappelschillen helemaal leeg en doe dat bij de al bewaarde pulp. Doe alle pulp in een katoenen zak of dichtgeknoopte doek.
Snijdt de leeggeschraapte sinaasappelschillen tot hele smalle (1 mm brede) reepjes.

Vul een pan met 2 liter water. Doe daar bij: het sap, de reepjes schil en het zakje met de pulp.
Breng aan de kook. Vuur laag en 40 minuten zacht laten koken. Roer zo nu en dan.

Haal het zakje pulp eruit en knijp zoveel mogelijk uit. Doe er 2 kg suiker bij.
Kook dan weer 50 minuten, zo nu en dan roeren. Je kunt testen of de gelei voldoende dik is door beetje op een koud bord te druppen. Dat moet direct stevig worden.

Doe de jam in schone weckpotten en steriliseer die in kokend water.

Categorie

Gebak en zoetigheden
Overig