Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Groentesoepje
Voor een koolhydraatarme lunch, het recept is voor 1 kom soep.
Het lijnzaad is om de soep te binden, je kunt het ook weglaten. Doperwtjes en pastinaak bijvoorbeeld binden vanzelf al.

Ingrediënten

1 klein uitje
ongeveer 200 g groente zoals courgette, snijbiet, witlof, doperwtjes, pastinaak
200 ml water
bouillonblokje bijvoorbeeld kip
1 el zo fijn mogelijk gemalen lijnzaad
(witte) peper, eventueel zout of maggi, verse kruiden naar keuze

Bereiding

Het is handig een beetje voorraad van het lijnzaad te malen: gebruik hiervoor gebroken lijnzaad, met heel lijnzaad lukt dat niet.

Snipper het uitje en fruit het in boter of olie.
Snijd de groente klein (courgette kun je met de kaasschaaf fijn schaven).
Bak de groente even mee met het uitje tot het wat karameliseert.
Kook eventueel alvast wat water. Voeg 200 ml water toe en het bouillonblokje. Als het aan de kook is voeg dan een el fijngemalen lijnzaad toe en roer goed door.
Laat het afhankelijk van het soort groente 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen. Maal het geheel met een staafmixer fijn en maak op smaak af met (witte) peper, eventueel zout of maggie en bijpassende verse kruiden als je die hebt. Bij pastinaak is een schepje mosterd en wat druppels worcestershiresauce lekker.

Categorie

Courgetterecepten
Soepen