Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Pain de Campagne / Rustic Bread
afkomstig van een YouTube bakker: https://www.youtube.com/watch?v=5mehXzl7yHA

Ingrediënten

Voor de poolish (een soort beslag):
150 g tarwebloem
150 ml warm water
mespuntje droge gist

Voor het brood:
280 ml warm water
2 g droge gist
alle poolish
350 g tarwebloem
50 g volkorenmeel
10 g zout

Bereiding

Mix 24 uur voordat je het brood gaat maken de ingredienten voor de poolish bij elkaar en bewaar die op kamertempatuur onder een deksel.

Meng in een kom water, gist en poolish, doe er dan het meel en het zout bij. Mix met een stevige lepel, dan voorzichtig kneden met een natte hand tot zich een soort bol vormt. Afdekken met plastic en 30 minuten rust.

Met een natte hand: keer of acht: tuck & fold en draaien , dan keer of zes: scoop & fold en draaien. Nu moet het deeg een echte bol zijn. 30 minuten rust.

Herhaal bovenstaande. Nu 60 minuten rust.

Nu is het deeg klaar. Op een met bloem bestoven blad: vouw de buitenkant van de bol steeds naar binnen, draaien en nogmaals. Dan bol omgedraaid in een mand met bestoven doek. 30 tot 50 minuten rust.
Ondertussen de oven voorverwarmen op 260°C met een gietijzeren pan erin.

Oven op 250°C, deeg in de gloeiend hete pan, inknippen, en 18 minuten bakken met de deksel erop. Dan de deksel eraf en nog 30 minuten doorbakken. Het brood moet echt donker worden.

Laat uitdampen op een rooster.

Categorie

Brood en hartige taarten