Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Koolhydraatarme crackers

Ingrediënten

Voor het basismengsel
(voor 4 porties van 6 crackers)
84 g ieder van 2 keuzes uit:
gebroken lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten

Mix I (voor 1 portie van 6 crackers):
42 g basismengsel
17 g ieder van amandelmeel, lijnzaad, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten
snuf zout
2 à 3 theelepels geraspte kokos
½ theelepel nigella zaad





Mix II(voor 1 portie van 6 crackers):
42 g basismengsel
14 g amandelmeel
23 g ieder van 3 keuzes uit lijnzaad, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten
snuf zout
2 à 3 theelepels geraspte kokos
½ theelepel nigella zaad

Bereiding

Maak het basismengsel door de twee gekozen zaden bij elkaar in de keukenmachine zo fijn mogelijk te malen.
NB heel lijnzaad krijg je niet klein gemalen, voor het basismengsel moet je echt gebroken lijnzaad gebruiken.
Doe het basismengsel in een goed afsluitbare pot, je kunt dit enkele weken bewaren.

Geleer het lijnzaad:
Als je een basismengsel met lijnzaad hebt doe dan de 42 g basismengsel in een kom.
Als je een basismengsel zonder lijnzaad hebt, gebruik dan alleen Mix II met lijnzaad (al dan niet gebroken). Doe de 23 g lijnzaad in een kom.
Giet 75 ml heet water bij het lijnzaad, meng en laat dit een minuut of 5 staan tot het gelegeerd is. Doe er eventeel een klein beetje warm water extra bij als dat nodig is.

Verwarm de oven op 150 graden.
Voeg de rest van de ingrediënten van de gekozen mix bij het lijnzaad. Meng met een (siliconen) spatel goed door. Voeg als het te droog is een eetlepel extra water toe.
Knip een stuk bakpapier af en stort daar de mix op. Smeer de massa met de spatel uit tot 2 à 3 mm dikte, maak er een nette rechthoek van.
(Je kunt ook een tweede stuk papier bovenop en een deegroller gebruiken maar dat werkt niet fijn.)
Snijd met een pizzames de massa voorzichtig voor in 6 stukken. Leg het bakpapier op een bakplaat en zet in de oven.
Laat de crackers 20 minuten bakken, controleer of ze al lichtbruin aan het worden zijn. Zo niet bak dan deze kant nog 10 minuten extra.
Draai hierna de crackers voorzichtig om en laat ze nog 20 minuten bakken.
Zet de oven uit en de ovendeur op een kier, en laat de crackers in de open oven een halfuur nabakken en afkoelen.
Laat ze zo nodig verder afkoelen op een rooster en stop ze als ze helemaal zijn afgekoeld in een goed afsluitbare doos. Ze blijven een week lekker.

Categorie

Brood en hartige taarten
Overig