Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Koolhydraatarme crackers
Bij deze crackers met veel zaden moet je veel water of thee te drinken.

Er zijn 2 mogelijkheden: met en zonder vet. Met vet worden de crackers wat brosser en kruimeliger.
Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met zaden en noten.

Ingrediënten

250 g zaden en noten
snuf (brood)zout
eventueel 40 à 50 g kokosolie, olijfolie of boter
±150 ml water

Bijvoorbeeld
Mix 1: 50 g ieder van amandelmeel, pompoenpitten, lijnzaad, zonnebloempitten en sesamzaad
Mix 2: 25 g amandelmeel en 75 g ieder van pompoenpitten, zonnebloempitten en lijnzaad

Bereiding

Ook lekker om te gebruiken: beetje kokosmeel (als vervanging), een heel klein beetje nigella of koriander zaad (als extra).

Verwarm de oven voor op 160°C. Haal de bakplaat er uit.
Naast het amandelmeel moet ongeveer 85 g van de zaden fijngemalen zijn. Maal daarom eerst een selectie van de zaden fijn. NB heel lijnzaad laat zich niet goed malen.
Doe de gemalen en ongemalen zaden en noten samen met een snuf zout in een kom.
Als je vet gebruikt, kook dan 75 ml water en los hierin het vet op.
Voeg eerst het hete water met vet toe als je dat gebruikt, anders voeg je 75 ml koud water toe. Meng de massa door elkaar met een spatel. Voeg nu eetlepel voor eetlepel water toe terwijl je blijft mengen. Blijf water toevoegen totdat het een stevige maar smeerbare brij is.

Leg de brij tussen twee vellen bakpapier en rol het met een deegroller tot een nette dunne plak. Verwijder het bovenste vel. Snij voorzichtig de vorm van de crackers vast voor in het deeg. Leg het bakpapier met het deeg op de bakplaat.
Bak de crackers 20 minuten, draai ze om en bak nog eens 20 minuten. Controleer of ze droog zijn (ze zijn nu sowieso mogelijk nog een beetje slap) en laat ze zo nodig iets langer bakken. Zet de oven uit en laat ze in de dichte oven nog ongeveer een half uur staan. Laat ze hierna afkoelen op een rooster.

Als ze helemaal afgekoeld zijn doe ze dan in een luchtdichte container. Je kunt ze ongeveer een week bewaren.

--
Als je halve porties maakt is het handig om meer gemalen basis tegelijk te maken en die deels te bewaren, omdat malen van kleine hoeveelheden lastig is.
3x de basis bijvoorbeeld betekent totaal 126 g zaden malen (3x42g).
De hoeveelheden worden dan:
± 75 ml water, eventueel 20 g vet en verder
Mix I 42 g basismaling, ieder 17 g van amandelmeel, pompoenzaad, lijnzaad, zonnebloempitjes en sesamzaad, snufje zout.
Mix II 42 g basismaling, 14 g amandelmeel, ieder 23 g van pompoenzaad, zonnebloempitten en lijnzaad, snufje zout.

Categorie

Brood en hartige taarten
Overig