Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Minestrone
Van Jamie dus makkelijk en lekker.
Gebruik wat je nog hebt liggen, of wat je lekker vindt. De gegeven hoeveelheden zijn niet strikt.

Ingrediënten

75 g ontbijtspek in blokjes of plakjes
2 tenen knoflook
1 grote of 2 kleine wortels
1 laurierblad
wat koolbladen (savoye/boeren/spits/...)
1 grote of 2 kleine uien
2 stengels bleekselderij
bouillonblokje bijv. kip
1 blik tomaten in stukjes
1 blik bonen (boter/kidney/gemengde/...)
takje rozemarijn
50 gr gedroogde pasta
parmezaan

Bereiding

Neem een grote pan waarin je kunt bakken.
Eerst het bakdeel, blijf regelmatig roeren tijdens het bakken.
Snijd het spek klein en bak het op matig vuur in wat olijfolie.
Snijd intussen de knoflook grof en als het spek is gekarameliseerd voeg het dan toe.
Snijd de wortel in blokjes en voeg dit samen met het laurierblad bij de pan.
Snijd de harde nerven uit de koolbladen, hak dit harde spul fijn en doe het in de pan.
Snipper de ui en snijd de bleekselderij in blokjes en doe het in de pan.
Blijf bakken tot alles mooi is gekarameliseerd.

Nu begint het kookdeel. Blijf ook nu regelmatig roeren in de pan.
Breng wat water aan de kook.
Verkruimel intussen het bouillonblokje boven de pan.
Leeg het blik tomatenblokjes in de pan, doe (koud of warm) water in dat blik en voeg het toe.
Open het blik bonen en giet het met vocht en al bij de pan.
Snijd het zachte deel van de koolbladeren fijn (tip: rol ze eerst op en snijd ze zo). Doe ook in de pan.
Voeg rozemarijn toe, en zoveel kokend water als je denkt dat nodig is. Het moet geen waterige substantie worden maar er moet in ieder geval voldoende vocht zijn om de pasta in te garen.
Doe de pasta in een schone theedoek en sla die 3x op tafel zodat de pasta klein wordt gemaakt. Giet de theedoek leeg boven de pan en laat het geheel een minuut of 10 tot 15 zachtjes pruttelen tot de pasta gaar is. De pasta zal er ook voor zorgen dat het geheel wat bindt.

Proef op smaak, misschien wil je er wat peper over malen.
Rasp de parmezaan. Schep de minestrone in kommen en laat ieder zelf aan tafel de parmezaan over de minestrone strooien.

Categorie

Groentenschotels
Soepen