Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Braciole
Braciole betekent karbonade, maar dit recept gaat over bieflappen.

Ingrediënten

2 bieflappen van 1 ons
1 snee brood of 1 beschuit
paar takjes peterselie
15 g basilicum
2 tenen knoflook
handje krenten
parmezaanse kaas
1 ui
½ blikje tomatenpuree
1 blik tomaten
oregano
penne
klont boter
pijnboompitjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Leg de bieflappen tussen plastic en sla ze mooi dun. Probeer er ongeveer 12x12 cm van te maken.

Droog het brood langzaam in de oven en hak het in de keukenmachine helemaal fijn, of verkruimel een beschuit heel fijn. Snijd de peterselie en de helft van de basilicum heel fijn. Voeg dit toe aan het broodkruim en meng het door elkaar.
Rasp de parmezaan op een fijne rasp.

Knijp 1 teen knoflook uit boven het vlees en verdeel het er een beetje over.
Bestrooi het vlees met wat peper en zout, het gekruide broodkruim, de krenten en royaal parmezaan.
Rol het vlees op en zet de rolletjes vast met slagerstouw of een cocktailprikker.
Neem een pan met dikke bodem die in de oven kan en verhit hier olijfolie in. Bak de vleesrolletjes voorzichtig rondom bruin. Haal ze uit de pan en zet even weg.

Snipper de ui en de tweede teen knoflook en bak deze zacht in dezelfde pan.
Voeg de tomatenpuree toe en roer dit door de uien.
Voeg het blik tomaten toe en een half blik water.
Voeg peper, zout en ruim oregano toe en prak het geheel met een stamper.
Laat het aan de kook komen en leg de braciole in de saus. Doe het deksel op de pan en zet deze 1 uur in de oven.

Controleer na dit uur of de deksel van de pan moet, of dat er juist extra vocht bij moet, en laat het geheel nog ½ tot 1 uur in de oven staan tot het vlees gaar is.
Snijd intussen de rest van de basilicum fijn en rasp zonodig meer parmezaanse kaas.
Rooster de pijnboompitjes.

Kook, als de braciole gaar is, de pasta net niet gaar en giet hem met het deksel schuin op de pan af, houd een beetje kookvocht bij de pasta.
Haal het merendeel van de tomatensaus uit de pan met de braciole en doe die bij de pasta in de pan. Warm het een minuut of twee goed door, laat de pasta het vocht verder opnemen. Doe het vuur uit onder de pasta en roer de klont boter erdoor tot hij helemaal is gesmolten.

Verdeel de pasta over 2 kommen, leg in elke kom een braciole op de pasta, schep daar een lepel van de overige tomatensaus over, bestrooi met basilicum, parmezaan en pijnboompitjes.

Categorie

Aardappelen, pasta en rijst
Vlees en vis, kip en ei