Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Bierbrood (zonder kneden)
Uit het NRC

Ingrediënten

300 gr tarwebloem
130 gr volkorenmeel
13 gr zout
1 gr gist
300 ml trappistenbier (oud bruin bijvoorbeeld)
60 ml water

Ook nodig:
iets als zemelen, zonnebloempitjes, sesamzaad, grof gemalen tarwemeel, ...
Gietijzeren pan met deksel, 22 cm Ø

Bereiding

Meng de droge ingrediënten in een ruime kom, voeg bier en water toe, en meng goed met een vork. Afdekken met plastic en 18 (!) uur laten staan.

Leg ruim bloem op werkblad en stort het beslag/deeg uit. Vanaf vier kanten invouwen (gaat beste met een plastic deegspatel). Geef het deeg 15 minuten rust.

Leg een laag zemelen op bakpapier, vorm het deeg tot een bal en leg het op de zemelen. Bestooi de bal ook nog met zemelen. Leg het bakpapier terug in de deegkom en dek af met plastic. Laat het weer 2 uur staan.

Half uur voor het einde van de rijstijd de oven voorverwarmen op 220°, met de gietijzeren pan en deksel in de oven. Gebruik lashandschoenen om de gloeiend hete pan uit de over te halen.

Kieper de deegbal in de hete pan, deksel op de pan. Bak 30 minuten. Dan deksel eraf en nog 15 minuten bakken.

Stort het brood op een rooster en laat afkoelen.

Varianten:
- gebruik juist voor het merendeel volkorenmeel (en beetje durum)
- zonnebloempitjes ipv zemelen

Andere maten:
- kleiner: meel 360gr, zout 11gr, gist 0.8gr, vocht 300ml
- groter: meel 500gr, zout 15gr, gist 1.2gr, vocht 420ml

Timings:
- 14:00 beslag maken, 8:00 invouwen, 10:00 bakken, 11:00 klaar
- 22:00 beslag maken, 16:00 invouwen, 18:00 bakken, 19:00 klaar

Categorie

Brood en hartige taarten