Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Bierbrood
Uit het NRC

Ingrediënten

300 gr volkorenmeel
130 gr tarwebloem
70 gr grof gemalen tarwe / vlokken (optioneel)
10 gr zout
4 gr gist
300 ml trappistenbier (oud bruin bijvoorbeeld)
60 ml water

Ook nodig:
Gietijzeren vorm met deksel, 22 cm Ø

Bereiding

Meng de droge ingrediënten in een ruime kom, voeg bier en water toe, en meng goed met een vork. Afdekken met plastic.

Nu tenmiste 3 keer: Stretch & Fold en dan weer anderhalf uur rust onder plastic. Dit gaat prima met een beetje natte hand. Dus niet kneden, maar een zijkant van het deeg naar boven rekken en terugvouwen op de rest. Dit aan vier kanten. Daarna bol ondersteboven draaien.

Dan ga je het deeg zijn definieve vorm geven door vooral nog extra te stretchen en steeds mooiere bol te vormen. Dit gaat prettig met veel meel op het werkblad. Leg de bol op een doek die met meel is bestrooid, en leg die in een rijsvorm met ongeveer dezelfde maat als de vorm waarin je gaat bakken. Laat hierin het deeg weer tenminste anderhalf uur rustig rijzen.

Half uur voor het einde van de rijstijd de oven voorverwarmen op 220°, met de gietijzeren pan en deksel in de oven. Gebruik lashandschoenen om de gloeiend hete pan uit de over te halen.

Kieper de deegbal in de hete pan, deksel op de pan. Bak 30 minuten. Dan deksel eraf en nog 15 minuten bakken.

Stort het brood op een rooster en laat afkoelen.

Categorie

Brood en hartige taarten