Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Friet uit de oven

Ingrediënten

500 g aardappelen ongeschild
olijfolie
1 el grof gemalen zeezout
¼ tl paprikapoeder
¼ tl chilivlokken

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200° C, haal het bakblik eruit. Zet een pan met een laag water op en breng het aan de kook. [probeer eens een scheut azijn in het water, in theorie zou de friet daar knapperiger van worden]
Was ondertussen de aardappelen MET schil en al en snijd er frieten van.
Als het water kookt, doe dan de frieten er in en kook 6 minuten.
Giet ze af en leg ze op een schone theedoek, dep ze droog.
Doe de aardappelen weer in de (lege) pan, schenk er wat olijfolie over en schud voorzichtig zodat alle frieten met olie bedekt zijn.
Leg een vel bakpapier op het bakblik en spreid de friet er over uit, laat ze niet overlappen anders worden ze niet krokant. Zet de friet 20 minuten in de oven en haal ze er dan uit.
Zet de oven op 220° C en schep ondertussen de friet om. Spreid weer goed uit zodat ze niet overlappen. Zet de friet nog 10 minuten in de oven.
Meng ondertussen het zout, paprikapoeder en de chilivlokken. Strooi dit over de friet als je ze uit de oven hebt gehaald.

Lekker bij hamburger (à la meneer Smakers' hamburgersla: sla met allemaal lekkere dingen die anders in het broodje hamburger zouden gaan, een goeie hamburger zonder brood, en friet)!

Zie ook

Kalfsburger

Categorie

Aardappelen, pasta en rijst