van Ines (oorspronkelijk Mrs Wood)
Ingrediënten
8 sinaasappels
2 citroenen (limoen is eigenlijk beter)
2 grapefruits
1 kg geleisuiker (ongeveer)
1 kg kristalsuiker (ongeveer)
Bereiding
Doe dit NIET op een marmeren aanrecht.
Pan kokend water. Hierin 6 (van de 8) sinaasappels 5 minuten koken zodat schil er makkelijk af gaat. Schillen weg, vruchtvlees in stukken, pitten eruit.
Idem met de grapefruits
Kook ook de citroenen (of limoenen), maar die snijd je met schil en al in hele dunne plakken die je weer in vieren doet.
Laatste 2 sinaasappels goed wassen en dan ook koken en schillen. Hiervan ga je de schil wel gebruiken. Oranje schil in dunne reepjes snijden, zo min mogelijk witte schil mee snijden.
Vruchtvlees, suikers (500 gr per 500 gr vruchtvlees) en schilreepjes samenvoegen. Aan de kook brengen, 30 minuten zachtjes koken. Verwijder pitten die nog komen bovendrijven.
Dan de pan nacht wegzetten om alles te laten intrekken, dan opnieuw aan de kook brengen en controleren op dikte.
Dit levert ongeveer 2 liter jam. Zoek daar schone potten voor.
Jam over potten verdelen. Potten in een grote pan met een bodem kokend water enkele minuten koken, zodat ze vacuüm zullen trekken.
Categorie
Gebak en zoetigheden
Overig