Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Taartje van Waadt
Tarte Vaudoise
van Pamela

Ingrediënten

voor het deeg:
NB voor de ingrediënten van een betere versie van het deeg zie het recept zelf.
140 g meel
5 g bakpoeder
60 g boter op kamertemperatuur
1 mespuntje zout
½ dl melk
voor de vulling:
100 g suiker
¼ l crème fraîche of slagroom
kaneel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Maak het deeg - hieronder staat eerste de verbeterde versie daarna het origineel.
Doe 150g meel, ½ tl bakpoeder, 50 g boter, 55 g basterdsuiker en 15 g vanillesuiker in de keukenmachine, pulseer tot het een kruimig geheel is. Voeg 1 ei toe en meng tot het een bal gaat vormen, voeg zo nodig nog 1 el water toe. Kneed verder met de hand tot een soepel deeg.
[origineel: Doe meel, bakpoeder en boter in een kom. Voeg een snufje zout en een snuf suiker toe en meng het tot een grove kruimel massa. Voeg dan de melk toe en vorm en zonder te kneden een samenhangende bal van.]

Beboter een platte taartvorm van 24 cm en bestuif hem met meel. Rol het deeg uit en bekleed de vorm er mee. Nu moet je eigenlijk een tovertruc uithalen met het randje van het deeg à la Crissier maar gewone stervelingen kunnen dat weglaten. Prik de taarbodem in met een vork.
Meng 100 gr suiker met een beetje meel en strooi het mengsel in de taartbodem. Schud de vorm even om het egaal te verspreiden. Giet de room eroverheen en meng alles even met de vingertoppen. Bestrooi de taart met wat kaneel en leg hier en daar een klontje boter.
Bak de taart in 30 minuten af. Laat hem een kwartier in de vorm staan en zet hem daarna op een rooster op af te koelen.

Categorie

Gebak en zoetigheden