Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Ravioli met ricotta - spinazie en feta - paddestoelen
Wij kregen van Paulien een raviolivorm op pootjes met een losse mal om kuiltjes in de onderste pastalap te duwen. Heel gemakkelijk, met als gevolg dat we nu meer raviolirecepten verzamelen!

Ingrediënten

200 g verse pasta (4 vellen)
Zie verder bij de diverse vullingen

Bereiding

Gebruik de grootste pastavellen voor onderop, en de kleinere voor bovenop.
Leg 1 pastavel in de raviolivorm en druk de mal er in om kuiltjes te maken, haal de mal weer weg. Schep dan de vulling in de kuiltjes; vul ze net tot de rand. Bestrijk het onderste vel met water, steeds om de vulling heen. Leg 1 pastavel hier bovenop en druk dit met een deegrollertje aan zodat de afzonderlijke ravioli's los gesneden worden.
Keer de vorm en duw de ravioli's voorzichtig door de vorm. Als je ze niet meteen gebruikt zet ze dan weg op een dun laagje meel.
Kook de ravioli 6 minuten en serveer hem met boter (of botersaus) en parmezaan.

--

Ricotta vulling
250 g ricotta
50 g geraspte parmezaan
1 ei
verse basilicum
zout, peper

Snijd de basilicum fijn. Meng de ricotta, parmezaan, het ei, de basilicum en wat peper en zout een minuut goed door elkaar tot het een soepele massa is.

--

Feta-spinazie vulling en saliebotersaus
150 g spinazie
100 g feta
flinke handvol pijnboompitten
klont boter
4 blaadjes salie

Wok de spinazie, laat goed uitlekken, doet hem in een schone doek en wring het laatste vocht er uit.
Rooster de pijnboompitjes voorzichtig.
Maal spinazie, pijnboompitjes en feta samen met wat peper en zout helemaal klein bijvoorbeeld in een keukenmachine.
De saus: Snijd de salie in reepjes en doe bij de boter die je laat smelten. Laat een tijdje staan om te laten trekken en smelt het vlak voor de ravioli gaar is weer even.

--

Paddestoelen vulling en tijmbotersaus
200 g paddestoelen bijvoorbeeld cantharellen of oesterzwammen
1 kleine ui
1 teen knoflook
1 el verse tijm
parmezaanse kaas
30 g boter
verse tijm

Hak de paddestoelen en 1 el tijm heel fijn en meng met versgemalen zwarte peper en wat zout. Hak de ui en knoflook fijn. Laat het in wat olie zachtjes pruttelen met het deksel erop. Laat afkoelen en meng dan met parmezaanse kaas.
De saus: smelt de boter en voeg een flinke snuf fijngehakte tijm toe.

Categorie

Aardappelen, pasta en rijst