Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Lasagne

Ingrediënten

250 gr champignons
1 ui
250 gr gehakt
2 stelen bleekselderie
1 rode paprika
tomatensaus (uit een pakje bijvoorbeeld)
knoflook, basilicum
1 courgette of 500 gr spinazie

50 gr boter
50 gr meel
melk
250 ml witte wijn
150 gr kaas
100 gr meel
100 gr pasta meel (duro)
2 eieren
50 gr pijnboompitjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 225° C.
Maak de gehaktsaus:
Snijd de champignons, ui, bleekselderie en paprika in kleine stukjes. Bak de champignons in olie lekker bruin. Voeg de uien toe en bak mee. Voeg het gehakt toe en bak het rul. (Als je meer maakt is het handiger om het gehakt apart los te bakken, met peper, zout en bijvoorbeeld oregano.) Voeg de bleekselderie toe en tot slot de paprika. Als je nog een restje wijn hebt staan gooi er dan een flinke scheut van bij. Voeg een goede hoeveelheid tomatensaus toe. Als je lasagne uit een pakje gebruikt moet de saus flink smeuig zijn. Laat de saus even doorstoven en voeg gesnipperde knoflook, verse basilicum (of gedroogde oregano), peper en zout toe. Maak de saus af met een scheutje azijn en een druppel Worstershire sauce indien aanwezig.

De groentelaag:
Als je courgette gebruikt snijd hem dan in hele dunne plakjes. Als je spinazie gebruikt kook die dan gaar en laat goed uitlekken.

De kaassaus:
Rasp de kaas. Smelt de boter op niet te hoog vuur en voeg het meel toe. Goed roeren tot een glad mengsel. Voeg een flinke scheut (150 ml) melk toe en roer tot het is opgenomen. Voeg scheut voor scheut de wijn toe en roer steeds tot je weer een glad mengsel hebt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en weer een druppel Worstershire sauce als je die hebt. Voeg de geraspte kaas toe en meng het goed. Laat het ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken. Als de saus te dik is kun je hem met water voorzichtig wat lengen.

De pasta:
Doe de twee soorten meel in een keukenmachine met mes. Voeg zout toe en het eerste ei. Even malen. Voeg het tweede ei toe en maal net zo lang totdat er een deegbal ontstaat. Als dat niet lukt, dan even met de hand een bal drukken en weer malen. Als het echt niet lukt dan een eetlepel koud water toe voegen. Als je de deegbal hebt, voel dan even met je vingers of ie nog plakt. Zo ja, dan een extra eetlepel meel erdoor draaien.
Verdeel de deegbal in vier gelijke delen, en doe per deel het volgende: Start op grootste dikte van de pastamachine en wals het deeg erdoorheen, vouw het deeg in drieën dubbel, en er weer doorheen. Herhaal dit tot je een mooi lapje deeg hebt. Daarna steeds dubbelvouwen en door 1 maatje dunnere walsen heenvoeren.

Afmaken:
Neem een mooie schaal en leg laag om laag: gehaktsaus - pasta - groente - pasta - kaassaus - pasta enzovoorts en eindig met een laag kaassaus. Strooi tenslotte de pijnboompitjes over de lasagne en bak hem in 25 minuten gaar.
Als je lasagne vellen uit een pak gebruikt moet je hem niet voorkoken maar voldoende vochtige saus gebruiken (eventueel voor het in de oven zetten ruim besprenkelen met wijn) en de lasagne in 35 minuten gaar bakken.

Zie ook

Tomatensaus

Categorie

Aardappelen, pasta en rijst
Courgetterecepten
Groentenschotels
Vlees en vis, kip en ei