Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Lahmacun
opgerolde Turkse pizza - een verbeterde versie
In plaats van zelf deeg te maken zijn Turkse tortillas eigenlijk een beter alternatief.

Ingrediënten

4 grote Turkse tortillas

Voor het gehaktmengsel:
½ ui
1 teentje knoflook
1 trostomaat
1 chilipeper
paar takjes peterselie of koriander
1 el tomatenpuree
200 g lams- of rundergehakt
zout, peper

Voor de salade:
¼ romaanse sla of spitskool
1 grote of 2 kleine trostomaat
½ rode ui
½ citroen

Voor de knoflooksaus:
2 el yoghurt
2 el mayonaise
2 teentjes knoflook
snuf paprikapoeder, peper, zout

En verder:
turkse sambalsaus

Bereiding

Verwarm de oven zo heet mogelijk voor (250° C met hetelucht circulatie), met een pizzasteen erin.

Maak de gehaktsaus: snijd ui, knoflook, trostomaat, chilipeper en peterselie of koriander grof en doe dit samen met de tomatenpuree en het gehakt in een mengkom. Maal het met een staafmixer fijn (je kunt natuurlijk ook een keukenmachine gebruiken).

Snijd de sla of kool heel fijn en snijd de tomaat in dunne plakjes. Snijd de ui heel fijn en doe hem in een zeef. Kook een kop water en giet dit over de ui. Laat de ui uitlekken. Pers de ½ citroen.
Meng de sla of kool, tomaat, ui en een deel van het citroensap door elkaar. Proef of er genoeg citroensap in zit.

Meng de yoghurt en mayonaise voor de knoflooksaus. Knijp de knoflook er boven uit en voeg een snuf paprikapoeder en zout en peper toe. Meng goed door.

Smeer het gehaktmengsel over de tortilla’s uit, zodat het hele deeg bedekt is.
Bak ze 3 minuten of tot het deeg licht begint te kleuren.
Neem ze uit de oven, bestrooi ze dun met de salade, druppel er de knoflooksaus overheen en tenslotte nog wat turkse sambalsaus.
Rol ze strak op, wikkel ze eventueel tot halve hoogte in aluminiumfolie en eet ze uit het handje of van een bord.

Categorie

Brood en hartige taarten