Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Lahmacun
opgerolde Turkse pizza - een verbeterde versie

Ingredienten

Voor het deeg:
250 gr meel
4 g (2 tl) droge gist
1½ tl zout
75 ml lauw water
75 ml lauwe melk
25 ml olijfolie

Voor het beleg:
½ ui
1 teentje knoflook
1 trostomaat
1 chilipeper
paar takjes peterselie
1 el tomatenpuree
125 g rundergehakt
zout, peper

Voor de garnering:
¼ romaanse sla
1 grote of 2 kleine trostomaat
½ rode ui
½ citroen

Voor de knoflooksaus:
2 el yoghurt
2 el mayonaise
1 teentje knoflook
snuf paprikapoeder

En verder:
turkse sambalsaus

Bereiding

Maak het deeg met een broodmachine (pizza programma), of doe het met de hand. In dat laatste geval: meng in een kom meel en zout door elkaar en roer er met een vork het water, de melk en olie doorheen. Strooi de gist eroverheen. Kneed het deeg 10 minuten tot het glad en soepel is. Doe het deeg terug in de kom, leg er een vochtige theedoek op en laat het 1 uur bij kamertemperatuur rijzen.

Verwarm de oven zo heet mogelijk voor (250° C, liefst met hetelucht circulatie), verwarm in de oven ook een steen of een bakplaat.

Snijd ui, knoflook, trostomaat, chilipeper en peterselie grof en doe dit samen met de andere ingrediënten voor het beleg in een mengkom. Maal het met een staafmixer fijn (je kunt natuurlijk ook een keukenmachine gebruiken).

Snijd de sla heel fijn en snijd de tomaat in dunne plakjes. Snijd de ui heel fijn en doe hem in een zeef. Kook een kop water en giet dit over de ui. Laat de ui uitlekken. Pers de ½ citroen.
Meng de sla, tomaat, ui en citroensap door elkaar.

Meng de yoghurt en mayonaise voor de knoflooksaus. Knijp de knoflook er boven uit en voeg een snuf paprikapoeder toe. Meng goed door.

Verdeel het deeg in vier porties en rol die dun uit tot 20 cm doorsnee.
Smeer het beleg hier over uit. Bak de pizza's 5 minuten of tot het deeg licht begint te kleuren.
Neem ze uit de oven, bestrooi ze dun met de garnering, druppel er de knoflooksaus overheen en tenslotte nog wat turkse sambalsaus.
Rol ze strak op. Wikkel ze eventueel tot halve hoogte in aluminiumfolie en eet ze uit het handje.

Categorie

Brood en hartige taarten