Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Kipperagout

Ingrediënten

50 gr boter
50 gr meel
2 kippebouten
½ pond champignons

1 dl melk
zout, peper, azijn, nootmuskaat
1 kippebouillonblokje
2 kruidnagels, 1 laurierblad

Bereiding

Ontvel de kippebouten en verwijder de klieren. Spoel ze onder lauw water af. Doe ze samen met het bouillonblokje in een pan en doe er zoveel water bij dat de bouten net onder staan. Breng het water aan de kook en laat het een uur (een half uur in de snelkookpan) trekken. Laat het afkoelen.
Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg het meel toe en roer tot het een homogene massa is. Voeg in één keer de melk toe en roer tot alles is opgenomen.
Haal de kip uit de bouillon en laat hem uilekken. Voeg, al roerend, met kleine beetjes bouillon aan de roux toe. Gebruik zoveel bouillon tot het een mooie dikte heeft. Maak hem op smaak met peper, zout, nootmuskaat en een druppel azijn. Laat de ragout zachtjes doorkoken terwijl je de champignons schoonborstelt en in plakjes snijd. Voeg dan de champignons, laurier en kruidnagel toe. Roer het goed door elkaar en laat weer zachtjes doorkoken.
Haal intussen het vlees zorgvuldig van de botten en maak het zonodig klein. Voeg de kip bij de ragout, laat weer even zachtjes doorkoken en haal dan de pan van het vuur.
Laat het geheel een dag trekken en verwijder dan de laurier en kruidnagel. Lekker in bladerdeegflapjes, bij rijst of bij polenta.

Categorie

Vlees en vis, kip en ei