Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Erwtensoep

Ingrediënten

500 g spliterwten
500 g spareribs
1 ui
1 laurierblaadje

2 aardappelen
½ knolselderie
2 preien
bladselderie
1 rookworst

Bereiding

Als je een vleespakket van de biologische boer koopt zit er altijd wel een stuk bij waarvan je niet weet wat je er mee moet. Dat kun je hier uitstekend voor gebruiken. Niet de schenkel! Die kun je beter gebruiken voor Ossobuco Asperense.

De spliterwten hoeven niet te weken of voorgekookt te worden.
Doe de spliterwten en het vlees in een grote pan. Snipper de ui en doe samen met het laurierblad in de pan. Voeg 2 liter water toe en zout.
Breng aan de kook, schep het shuim eraf en laat 3 kwartier zachtjes koken. (De kooktijd is ook een beetje afhankelijk van het vlees, een dikke hamschijf heeft meer tijd nodig.)

Haal het vlees uit de pan en laat het wat afkoelen.
Schil de aardappelen en knolselderie en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Snijd de prei in dunne ringen. Hak de bladselderie fijn.
Haal het vlees van het bot en snijd het is kleine stukken.
Doe alles wat je nu hebt kleingesneden samen met de hele rookworst in de pan. Breng weer aan de kook en laat nog 20 minuten zachtjes koken.

Haal de worst uit de soep en snijd hem in plakjes. Roer de soep totdat hij gebonden is en voeg dan de worst weer toe. Maak op smaak met zout, een beetje zwarte peper en niet te vergeten witte peper.

Categorie

Soepen