Voor bij een glaasje Pedro Ximénez (PX) sherry na de maaltijd
Ingrediënten
Voor de shortbread:
100 gr meel
30 gr basterdsuiker
70 gr zachte boter
Voor de vulling:
60 ml slagroom
2 tl kristalsuiker
25 gr zachte boter
85 gr pure chocolade
cacaopoeder
Bereiding
Voor een limburgse vlaaivorm van 15 cm, genoeg voor 3 à 4 personen.
Verwarm de oven voor op 180° C. Beboter de vlaaivorm.
Meng voor het deeg de meel en de suiker in een kom. Wrijf er met je vingertoppen de boter door tot het een kruimig geheel is. Kneed het kort tot een samenhangend deeg.
Druk het deeg in de vorm. Zorg ervoor dat de rand goed gevuld is, zodat er geen luchtbellen in zitten. Zorg er tenslotte voor dat de bovenkant goed vlak is, ook de rand.
Bak de shortbread in 20 minuten heel lichtbruin. Laat in de vorm afkoelen.
Doe voor de vulling de slagroom en suiker in een pan en breng het aan de kook. Breek de chocolade in stukjes. Als de slagroom kookt het vuur uitdraaien en de boter en chocolade in de slagroom smelten. Laat het geheel een beetje afkoelen.
Draai de shortbread om op een passend bord. Giet de vulling in de taart. Laat in de koelkast opstijven (1 à 2 uur). Bestuif vlak voor het serveren de chocola met cacaopoeder.
In plaats van een limburgse vlaaivorm kun je ook een halfhoge vorm gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je een klein opstand randje maakt.
Vergeet de PX sherry niet er bij te drinken!
Categorie
Gebak en zoetigheden