Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Chocoladehazelnootpasta
pasta gianduja - ook heerlijk met walnoten
De hoeveelheden tussen haakjes is voor chocolade met 75% cacao, zonder haakjes is voor chocolade met 54% cacao.

Ingrediënten

50 (70) g hazelnoten of walnoten
38 (60) g fijne kristalsuiker
snuf zout
100 (111) g pure chocolade 54% (75%)
13 (30) g roomboter
13 (30) g cacaoboter (evt. roomboter)
88 (125) ml volle melk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° C.

Je kunt de hazelnoten desgewenst roosteren en ontvellen: doe ze 12 minuten in een oven van 180 graden, vouw ze in een doek en wrijf de doek tot de velletjes eraf zijn.
Doe de hazelnoten in de keukenmachine en maal ze heel fijn. Doe de kristalsuiker en zout erbij en maal verder tot een smeuïge massa.
Breek de chocolade in een pan met dikke bodem. Voeg de boters toe en laat het op heel laag vuur voorzichtig smelten terwijl je continu roert.
Maak de melk handwarm.
Voeg terwijl de keukenmachine draait de chocoladepasta bij de noten, voeg daarna de melk langzaam bij de pasta.

Doe de chocoladehazelnootpasta in een schone pot en sluit hem. Laat in de koelkast opstijven. De pasta is een paar weken houdbaar.

Categorie

Gebak en zoetigheden
Overig