Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Calzone
geïnspireerd door Le Quattro Stagioni op het Obrechtplein waar ze de kunst van het weglaten uitstekend beheersen

Ingrediënten

Voor als je gehaktsaus over de calzone wilt:
1 ui, knoflook
250 gr gehakt
½ glas rode wijn
oragano, peterselie,1 laurierblad
1 blik tomaten
Anders: pond tomaten

Voor het deeg:
330 gr patentbloem
5 gr zout
5 gr gist
1 lepel olijfolie
215 ml water

Voor de vulling:
1 mozzarella
100 g serrano ham
15 g basilicum
Alternatieve vulling:
250 gr champignons
1 mozzarella
50 gr rucola

Bereiding

Doe de ingrediënten voor het deeg in de broodmachine en laat het pizzaprogramma (45 minuten) draaien.

Als je gehaktsaus over de calzone wilt:
Neem een pan met dikke bodem waar een deksel op kan. Snipper de uit en fruit hem in olijfolie glazig. Snipper de knoflook en laat een minuutje meebakken. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Blus af met de rode wijn. Voeg oregano, peper, zout, peterselie en laurierblad toe. Haal de tomaten uit het blik en snijd ze in blokjes. Voeg bij het gehakt. Laat het minstens ½ uur zachtjes pruttelen.

Verwarm de oven op 225°C.
Rol het deeg uit tot een ronde lap van ± 35 cm doorsnee.
Leg de serranoham op één helft van het deeg, scheur de mozzarella in stukjes en leg dat op de ham, en verdeel er tenslotte de basilicum over.
Vouw het deeg goed dicht, maak er een schulprand van.

Als je de alternatieve vulling doet, snijd dan de champignons eerst in plakjes en
bak ze op hoog vuur in olijfolie mooi bruin. Laat even afkoelen.
Verder vul je de calzone zoals hierboven staat.

Bak de calzone in 20 minuten gaar.
Als je gehaktsaus gebruikt, warm die dan zonodig op het laatst weer op en haal het laurierblad eruit.
Als je tomaten als garnering gebruikt, snijd die dan in plakken en bak die op hoog vuur aan, probeer ze een beetje heel te houden.
Serveer de calzone met saus of tomaten eroverheen geschikt.

Categorie

Brood en hartige taarten