Beeldverslag van het restaureren van tuinstoelen

3 april 2005 - Ik ben kort geleden gestart met het restaureren van oude tuinstoeljes. Het zijn zes stoelen met een stevig metalen frame en langzamerhand erg rotte houten latten. Ik ga die latten vervangen door nieuwe, en ondertussen ook zorgen dat frame en hout weer lekker in de verf komen te staan.
In feite zijn vier stoelen echt en twee slappere, moderne namaak. Toch ga ze allemaal dezelfde zitting en rug geven: dan lijken ze weer wat meer op elkaar.
3 april 2005 - Parallel ben ik van eikenhout een tafel aan het maken, en al het hout dat ik daarvoor niet kan gebruiken omdat het te krom is of teveel slechte stukken bevat, is perfect om de korte latten voor de stoelen uit te zagen.
3 april 2005 - Technisch gezien de grootste uitdaging bij deze stoeltjes wordt de rugleuning: daar zit een halfronde uitdeuking in die ik op de een of andere manier moet zien na te maken. Ik ben er nog niet uit hoe ik dat kan doen: met een soort slee op de zaagtafel, iets handigs met de bovenfrees, misschien wel iets met de lintzaag, ik ben er nog niet uit.
4 april 2005 - Ik heb de latten voor de zitting bijna af: voorste lat rond gezaagd, daarna alle kanten met de frees afgerond, nu alles nog een keertje naschuren.

Ik vind de stoel er zo al best echt uitzien!

4 april 2005 - Ondertussen een beetje nagedacht over de rugleuning waar die halfronde uitdeuking uit gehaald moet worden, en ik heb denk ik wel een oplossing! Het is een variant op de truc die ik voor de tafel van Jan Leo en Mirjam gebruikte om tafelpoten een mooie ronde vorm te geven. Alleen moet ik hier de lat in de freesbak ook nog schuin leggen. Dit gaat lukken.
8 april 2005 - Ik heb de freesbak annex freesmal gemaakt en mijn eerste rugleuning gemaakt. Werkt prima, alleen was ik vergeten de plank in de bak vast te leggen; die werd helaas omhooggetrokken door de frees, dus deze eerste rugleuning is niet echt bruikbaar. Maar de bak is goed en ik kan nu de andere rugleuningen ook een mooie holling geven.
16 april 2005 - Laatste klus voordat ik kan gaan verfen is het rondzagen van de rugleuningen. Ik had geen zin om deze dikke eiken planken stuk voor stuk met de decoupeerzaag rond te zagen, dus ik gebruik een andere oplossing.
Eerst zaag ik met de circelzaag het grootse gedeelte van het overbodige materiaal weg (ik gebruik hier een slee om een smalle schuine strook van het hout af te zagen).
16 april 2005 - Vervolgens klem ik alle latten tegen elkaar aan, en maak de ronding met de bandschuurmachine. Supersnel en makkelijk, en alle latten krijgen precies dezelfde krommingen.
Zo, ik ben klaar om de latten in de grondverf te gaan zetten.
22 april 2005 - Ik ben gestart met het verven: erg veel latjes, en daarnaast ook nog erg veel stoeltjes...
Ik heb de stoeltjes trouwens afgekrabt met een goede verfkrabber. Dat was nog steeds veel werk, maar ging beter dan bijvoorbeeld de staalborstel op de boormachine.
13 mei 2005 - De stoeltjes zijn af! In een heleboel lagen verf gezet, nu nog even doordrogen, en ze kunnen vervoerd worden.

Jan Rekers