maart 2019 - Ik heb bij Homé Hout in Tiel een berg eiken planken gekocht om een grote tafel voor mijn collega Linde te maken.
Als je ze uitlegt dan zie je dat de planken uit een boom gezaagd zijn, en dat ze nog wel erg woest zijn
Ik moet de brede planken smal genoeg maken om ze door mijn vandikte bank te kunnen halen, en kom zo tot 5 planken
Na het schaven zien ze de planken al veel beter uit, maar je ziet ook wel dat ik een stevig probleem heb met getordeerde plaken: dat haalt de vandikte bank er helaas niet uit.
Ik krijg de planken recht op de volgende manier: Ik ben dolblij dat dit toch nog gelukt is met deze getordeerde planken.
Hier nog even een foto van hoe de zijkant van het blad moet worden: niet recht maar wel glad.
Ik kan het middenstuk van het blad verlijmen en nog klemmen met grote houtklemmen; de buitenranden zal ik daarna op een andere manier moeten klemmen.
De buitenste planken kan ik niet met houtklemmen vastzetten, dus die klem ik met spanbanden. Spanbanden geven helaas minder kracht, dus of ik de naden hier ook mooi van kan dichtdrukken is nog de vraag.
18 maart 2019 - De planken zijn verlijmd en ik ben gaan schuren. Na de eerste ronde (op korrel 40) ziet het blad er al best fijn uit.
Je ziet wel dat de buitenste naden iets meer open staan dan die van de binnenste 3 planken: dat komt door de beperkte kracht die je kunt geven met spanbanden vergeleken met die van de grote lijmklemmen. Die naden zal ik nog moeten zien te verhullen.
22 maart 2019 - Ik vul de brede naden met een taps reepje eikenhout. Als de lijm droog is dan haal ik alles wat er bovenuit steekt weg en zal je weinig meer van deze naden zien. De smalle naden zal ik afvullen met vulwas met eikenkleur.
De knoesten zijn lastiger: hier doe ik een experiment met uitfrezen van de knoest en dan het gat vullen met een klein lapje eikenhout: kijken hoe dat wordt. Alternatief is om een soort guppa te maken op kleur, maar eens kijken wat het mooiste wordt
Ik vind het vulstukje erg geslaagd: zo wil ik in ieder geval de grote knoesten gaan wegwerken. Ik moet wel iets beter op de richting van de houtnerf gaan letten bij het kiezen van het hout voor het vulstukje.
23 maart 2019 - Het gaat hard! Ik heb de grote knoesten (6 stuks) uitgefreesd en vulstukje ingezet. De naden zijn onzichtbaar geworden door het vullen met guppa gemaakt van eikenstof. En ik heb de eerste zijkant afgeschuurd.
Ik ben denk ik wel klaar met de bovenkant van het blad, nu alleen de onderkant nog iets bijwerken.
30 maart 2019 - Ik heb uit de resten boomstam de latten kunnen halen die het frame van de tafel gaan vormen. Dat was nog lastig omdat ik natuurlijk de lelijkste en kromste stukken van de stammen afgezaagd had, en met die resten moest ik het hier doen.
Links liggen de vier poten, midden de twee latten voor de kopse kant van de tafel, rechts de twee latten voor de lengte van de tafel.
Hier zijn de poten met de uitgeboorde gaten voor de pen-gat verbindingen.
31 maart 2019 - Nadat ik ook de pennen gezaagd heb is alles klaar om het frame in elkaar te lijmen.
Hier zie je het frame al staan, in de houtklemmen. Op de grond ligt een tijdelijk frame om de poten recht te houden totdat de lijm gedroogd is. Dat helpt tijdens het zenuwslopende proces dat het lijmen van een frame altijd weer is.
1 april 2019 - Ik brand het frame matzwart. Dat valt nog tegen hoe lang je daarmee bezig bent, zal ook wel aan mijn kleine soldeerbrander liggen.
Hier zie je het frame met het blad samen; nu alleen alles nog schuren en aflakken.
6 april 2019 - Ik ben toe aan de laatste fase, het lakken van de tafel. Ik gebruik daarvoor Osmo Hardwax: dat trekt in het hout als olie, maar is wel op basis van terpentine en moet dus drogen. Het maakt de tafel mooi en watervast. Enige truc is dat je de lak zo dun mogelijk aanbrengt en bijna direct zoveel mogelijk weghaalt met een doek, zodat de lak alleen in het hout achterblijft en niet op het hout. Het gebrande frame laat zich ook goed lakken.
7 april 2019 - Ik verbind het blad en het frame zodanig dat het blad nog iets kan bewegen; hout wordt door wisselende luchtvochtigheid iets breder of smaller en die vrijheid moet het blad krijgen, anders breken schroeven of breekt het frame. Ik weet alleen niet hoe die blokjes heten...
maar mijn buurman Enno weet me te vertellen dat het "bladvlegeltjes" heten. Mooie naam!
12 april 2019 - Hier zie je hoe de tafel geworden is. Ik moet nog een laklaagje, maar die is alleen voor de stevigheid, alle blijft er hetzelfde uitzien.
20 april 2019 - En hier staat de tafel bij Linde en Dylan thuis.

Jan Rekers