Meubels gemaakt door Jan Rekers


Ik probeer in deze pagina een overzicht te geven van de meubels die ik gemaakt heb. Dat kan nog een lange en saaie lijst worden, maar gelukkig heb ik van niet al mijn meubels foto's, ben ik er vast alweer een paar vergeten, en zijn ook lang niet alle meubels een vermelding waard :-).

(onderstaande foto's zijn links naar grotere versies van dezelfde foto)
 
Maart 2023. Ik heb voor Dana en Steve een korte, brede eikenhouten tafel gemaakt. Tijdens de bouw had ik wat tegenslag (erg grote knoesten die de constructie verzwakten, ik heb het frame laten vallen waardoor een net ingelijmde poot uit zijn verbinding brak, bij het afzagen van het blad kwamen de verborgen lamello's toch bloot) maar ik vind het eindresultaat toch erg mooi geworden. Je ziet het vloeken er niet aan af...
Februari 2023. Mijn neef Jurre was voor zijn werk (Dag en Nacht Media) op zoek naar een tafel voor in een podcast studio. Het blad van deze tafel is een trapezium die verloopt van 120 cm naar 140 cm. Dat zorgt ervoor dat het onderliggende eiken frame ook een dergelijk verloop heeft en dat dus alle houtverbindingen scheef zijn. Dat was voor mij best een uitdaging. Verder was het niet goed mogelijk om 30 mm dik multiplex te krijgen van 210x140 cm, dus heb ik het blad moeten samenstellen uit losse delen. Ik heb van het bouwproces van deze tafel een foto verslag gemaakt.
Dec 2022. Ik heb voor Jan Leo en Mirjam drie onderstelletjes gemaakt. Ze hadden een TV kast die mooi beschilderd was door een bevriende kunstenares. De TV stond allang niet meer in de kast en op deze manier konden de beschilderde bladen weer ingezet worden als drie tafelbladen. De poten heb ik gemaakt van Bankirai hout afkomstig van een oude tuintafel. Twee tafeltjes hebben tapse poten, de derde heeft wat wilder vormgegeven pootjes. Bankirai is erg wisselend van kleur, vandaar de diep rode en gele poten; leek me wel passen bij de schildering van de bladen. De kunstenares komt de beschadigingen van de bladen nog restaureren.
Maart 2022. Ik heb voor mijn neef Jonathan en zijn vriend Ruud een eiken tafel gemaakt van 220x90cm. De tafel heeft schijnbaar een zwevend blad en heeft opmerkelijk ranke poten en frame voor zijn formaat. Ik heb de tafel behandeld met meubelolie "Pure" van Fairwood uit Tiel; die olie geeft de lichte zilveren glans aan het hout.
april 2020 - Onze caravan staat onder een afdakje, en dat afdak had een klapperend zeiltje hangen als afscherming naar de buren. Nu hebben Monique en ik dat vervangen door Douglas Pine latten. Was nog best veel werk, want eerst brede planken tot smalle latten zagen, daarna ronde hoekjes frezen, en toen lat voor lat vastschroeven met vaste tussenruimte. Douglas Pine trekt makkelijk krom, dus het nu bereikte rechte resultaat was nog best lastig.

Ik ben wel tevreden met het resultaat; want deze schutting is eigenlijk alleen een oefening voor de volgende schutting die ik volgens dit principe ga maken, maar dan van veel mooier (en hopelijk rechter) hout. Nou nog zien dat deze schutting niet gaat klapperen...

dec 2018 - Ik heb een ronde eettafel gemaakt voor Claar en Rolf; 105 cm doorsnede, dus net groot genoeg voor vier personen. Blad gemaakt van Larix en Douglas Pine, met lamello's aan elkaar verbonden. Ik heb het blad rond gemaakt met de bovenfrees in een passer opstelling. We hebben de tafel een RVS onderstel gegeven omdat dat een poot is die het minste in de weg zal zitten. Ik heb er een frame onder gemaakt om kromtrekken van het blad te voorkomen, hopen dat het helpt. Ik heb het blad eerst behandeld met witte hardwax (om de kleuren van de twee soorten hout naar elkaar toe te trekken) en daarna nog een laagje kleurloze hardwax.
nov 2018 - Ik heb voor mijn neef Jan-Marne frontjes gemaakt voor zijn keukenkastjes. Ik heb dat gedaan door een 12mm multiplex plaat te bedekken met 6mm dunne hardhouten plankjes, en deze met bisontex vol te verlijmen. Vervolgens plaatjes precies op maat maken en scharnieren infrezen. Er komen nog handgrepen op en het hout moet nog afgelakt worden.
Zo wordt een beetje verlepte bruynzeel keuken plotseling reuze sjiek. Jan-Marne gaat zelf nog een betonnen blad gieten om de keuken echt geweldig te maken.
nov 2017 - Voor mijn neef Jan-Marne heb ik een eiken blad voor aan de muur gemaakt. Maat 220x45x6 cm; dient als lage tafel of als bankje. Ik kocht een complete boomstam en heb die doormidden moeten zagen om te kunnen schaven; daarna weer aan elkaar gezet en zeer veel gaten en barsten gevuld.
maart 2013 - ik heb een forse eiken tafel gemaakt voor mijn SNS collega Tina en haar man Jasper. Ik heb van het maken van deze tafel een beeldverslag gemaakt.
december 2012 - Voor Saskia en Berend heb ik een oud grenenhouten kastje verbouwd tot wastafelkastje en ik heb er een spiegel boven gemaakt. Grootste probleem was hier om vooral de afvoer van de wastafel naar onderen te leiden: ik heb de laatjes daavoor iets moeten versmallen zodat de afvoer er precies tussendoor past.
Ik vind het resultaat zeer geslaagd: dit is een sjieke en mooie wastafel geworden.
september 2012 - Ik maak twee eikenhouten tafels voor mijn neef Jurre en zijn vriendin Renske. Ze hebben een nieuw huis waar ze eindelijk ruimte hebben voor een prettige eettafel. Ik maak er twee, die samen een grote tafel kunnen vormen.

De eerste foto komt uit een tijdschrift: of ik er daar twee van zou kunnen maken. Op de tweede foto zie je een dieptepunt tijdens het maken: het blijkt dat ik het frame te groot heb gemaakt. De enige oplossing is om de houtverbindingen direct weer open te breken en de latten in te korten. Gelukkig lukt dat zonder dat er pennen afbreken.

september 2012 (vervolg tafel Jurre & Renske) - De laatste twee foto's tonen de tafels in voltooide toestand, en zelf al volgezet met een mooie maaltijd. Helemaal goed.
april 2012 - Ik heb twee oude tuinstoeltjes van nieuwe latten voorzien. De latten zijn nu van eikenhout, ik heb ze geverfd met hoogglans witte lak en de metalen frames met zwarte Hamerrite metaalverf behandeld. Ik hoop dat ze er nu weer een tijdje tegenkunnen.
mei - juni 2010 - Ik heb voor vriendin Len de Vries twee two-tone tafels gemaakt: ze hebben met een eiken frame en de binnenkant van het blad is van meranti multiplex. De twee soorten hout geven het geheel een vrolijke (in ieder geval niet al te strenge) aanblik. De tafels zijn elk 110 x 110 cm en kunnen even makkelijk los van elkaar of juist aan elkaar geschoven worden gebruikt. Ik heb de tafels afgewerkt met twee lagen OSMO hardwax, die ik dit keer met een doek heb opgebracht. OSMO moet zo dun mogelijk worden gebruikt, en dat gaat beter met een doek dan met de kwast.
Zoals je rechts kunt zien maakte ik tijdens het zagen een stomme fout: bij het afzagen van de schuine kanten van de eerste poot nam ik de buitenkant in plaats van de binnenkant...; in overleg met Len ben ik geen nieuwe poot gaan maken, maar heb de zaagsnede gevuld met een 3 mm dikke eiken latje: je ziet er gelukkig bijna niets meer van.
februari - maart 2010 - Voor mijn SNS collega Roel Pot heb ik twee eiken tafels gemaakt voor zijn nieuwe huis. De ene tafel is 125x125cm, de andere 90x125cm. De tafels kunnen aan elkaar gezet worden voor grotere gezelschappen, maar zullen gewoonlijk los van elkaar gebruikt worden. Ik heb de poten versmald om te tafels wat ranker te maken.
januari - februari 2010 - Voor mijn SNS collega Marco Rietveld heb ik een tafel gemaakt van Lariks hout. De tafel is niet recht, maar de lange kanten hebben een lichte bocht. Dat zorgt ervoor dat de mensen aan tafel een beetje naar elkaar toegekeerd zitten: net leuker. Naderhand gezien weet ik niet of Lariks wel zo'n goede keus was voor deze vorm tafel: de houtnerf gecombineerd met de ronde kant is misschien iets te druk. Voorlopig heb ik eenvoudige IKEA poten onder het blad gezet, maar hier komt nog een keer iets anders onder te staan.
zomer 2009 - Ik maak voor mijn neef Jonathan een buro in een volstrekt andere stijl dan ik gewoonlijk doe. Ik heb van het maken van dit buro een beeldverslag gemaakt.

Inspiratie voor het buro komt van Bottega Veneta, (een sjiek italiaans design merk), die weer geinspireerd is door de klassieke hutkoffer. Daarvan staat rechts een foto.

feb 2009 - Voor mijn nichtje Dana en haar vriend Stephan heb ik een klaptafel met een halfrond blad gemaakt. Het blad is 150x75 cm en staat op een centrale poot. De tafel komt te hangen aan de achterkant van een aanrecht. Deze poot van 6x6 bestaat in feite uit twee poten van 3x6, die elk naar hun eigen kant opzij kunnen draaien als de tafel ingeklapt wordt. De rechte kant van het blad zit vast met scharnieren en klapt dan omlaag. Het blad is op de zelfde manier is gemaakt als de spekkoek tafel: zeer veel latten teakhout aan elkaar verlijmd tot een blad.
Rechts zie je de tafel bij zijn eerste gebruik.
september - november 2009 - In de strikte zin van het woord is het geen meubelstuk, maar ik heb onze voordeur gerestaureerd, gebruikmakend van een hoop meubelmakers technieken. Het onderste stuk van de voordeur was nogal rot geworden en moest vervangen worden. Ik heb van deze restauratieklus een beeldverslag bijgehouden.
juli 2008 - Tussen allerlei andere klussen door heb ik afgelopen maanden ook gewerkt aan deze kersenhouten spiegel. De stijl van de lijst en het tafeltje zijn gebasseerd op die van deze kast. De ronde vormen van de lijst heb ik gezaagd met een decoupeerzaag, lijnen volgend die ik eerst in autocad teken en dan in 1:1 schaal print. Hetzelfde is gelukt met de ronde vormen van de pootjes. Ik ben geloof ik het meest tevreden over herten-achtige rankheid van deze pootjes.

(De spiegel is een zwaar verlaat verjaardagskado voor Monique; hij komt bij ons in de gang te staan)

juni 2008 - Samen met mijn collega Bjorn heb ik bijna dezelfde spekkoek tafel nog een keer voor hem gemaakt.
mei 2008 - Voor Jan den Hartog heb ik een tafel gemaakt, waarbij het blad samengesteld is uit bijna 50 latten van 3 cm breed en 1.5 cm dik. Iets meer informtie over deze tafel is hier te vinden
oktober 2007 - Ik heb voor mijn zus Claar Rekers een badkamermeubeltje gemaakt van multiplex. De onderste la is diep om handdoeken in te stapelen, de bovenste la is juist ondiep voor de flesjes enzo. Ik heb de bovenste la zodanig gemaakt er in het midden ruimte is voor een siphon. Door de uitstekende kwaliteit laderails kunnen de lades maximaal uitgetrokken worden. De kast wordt nog geschilderd, maar om te voorkomen dat de multiplex randen lelijk blijven heb ik de platen rondom voorzien van een teakhouten randje. Er moeten nog handgrepen op de lades komen.
juli 2007 - Ik kreeg van mijn buurman Evert twee mooie tegels van belgisch hardsteen, en ik heb er twee tafeltjes van 70x70cm voor in de tuin van gemaakt. Het frame is van onbehandeld teakhout. Ik verwacht dat het hout en de tegels in de loop der tijd grijzer zullen worden.
juni 2007 - Dit is een tijdschriften rek, bedoeld voor dezelfde huisartspraktijk van mijn zus Manès Rekers, voor wie ik ook al een tafel maakte. Het rek hangt een beetje schuin naar achter om de tijdschriften op natuurlijke wijze tegen de achterwand te laten liggen. De metalen pijpjes heb ik gemaakt door een hol aluminium pijpje te vullen met 5mm draadeind.
april/mei 2007 - Ik heb voor de huisartspraktijk van mijn zus Manès Rekers een driehoekige tafel gemaakt. Het frame, de poten en de tafelrand zijn van eikenhout, het binnenblad is van multiplex. Ik heb van het maken van deze tafel een beeldverslag gemaakt.
begin 2007 - Van teakhout heb ik een buro gemaakt met één centrale onderkast. De planken van het blad zijn allemaal taps gezaagd, zodat ze als zonnestralen naar buiten wijzen. Ik heb van het maken van dit buro een kort beeldverslag gemaakt zodat je kunt zien hoe ik dit heb uitgevoerd.
Dit buro is een vervanging voor het multiplex buro dat ik in 1999 had gemaakt: die viel namelijk toch tegen.
2005 - 2006 - Ik heb een enorme eikenhouten linnenkast gemaakt. Ik heb van het maken van deze kast een beeldverslag gemaakt zodat je kunt zien wat een heidense, maar ook prachtige klus zoiets is.
juni 2005 - Ik heb voor Jan en Len een bankirai tuintafel gemaakt. Jan zal het blad nog gaan vullen met natuurstenen tegels. We hebben van het maken van deze tafel een beeldverslag gemaakt: ik het eerste deel, Jan het tweede deel.
feb 2005 - Ik heb voor Lucia en Wilco een ronde tafel gemaakt met een complex, in elkaar grijped, onderstel. De tafel is 70cm hoog en het blad is 110 cm doorsnede. Ik heb van het maken van deze tafel een beeldverslag gemaakt, maar daar ben ik helaas de files van kwijt geraakt...
dec 2004 - Ik heb samen met Jan den Hartog een oud eiken salon tafel omgebouwd: blad in stroken gezaagd, door de VanDikte bank, opnieuw verlijmen met lamellen. Het oude frame stook ik nog wel een keer op: we hebben er een nieuw onderstel onder gezet van een restje eikenhout. We zijn er samen twee dagen aan bezig geweest en zelf vind ik de transformatie zeer geslaagd! En het was leuk om Jan te laten zien hoe je een complete tafel maakt.
juni 2004 - november 2004 - Ik heb voor onszelf een kersenhouten pronkkastje voor stenen gemaakt. Het was leuk om een keer niet-functionele en wulpse vormen in de kast te maken! Ik heb een beeldverslag bijgehouden van het maken van deze kast.
juni 2004 - ik heb een nieuwe sokkel gemaakt voor het beeld Leven van Mirjam de Nijs. Ik heb de sokkel op geen enkele manier beschermd tegen weer en wind om een zo'n ruw mogelijk effect te krijgen, maar ik ben wel benieuwd hoe lang het hout het uit gaat houden. Het is 4 cm dik eikenhout dus het kan vast wel wat hebben.
Als je je afvraagt hoe je dit beeld van ongeveer 300 kg op de sokkel terecht is gekomen: hier zie je hoe Bert van der Zwaag en ik het beeld met een kraan verplaatsen.
juni 2004 - als meligheidje tussendoor, en niet eens een echt meubelstuk: we hebben zelf een lamp gemaakt voor boven de groentetafel van Ron.
januari 2004 tot april 2004 - Ik heb deze vrij ranke eikenhouten eettafel gemaakt voor onze buren Jan Leo en Mirjam. Vooral het maken van de ronde boog in de poten bleek lastiger dan gedacht. Ik heb een beeldverslag bijgehouden tijdens het maken van deze tafel.
september 2003 tot januari 2004 - Dit kersenhouten bankje was net iets boven mijn macht gegrepen, en ik ben onderwijl een aantal keren vrij wanhopig geweest, maar uiteindelijk is het goed gelukt en is het een prachtig bankje geworden voor op de slaapkamer. Ik heb van het hele bouwproces met al zijn ups en downs een beeldverslag bijgehouden.
juli - augustus 2003 - Ik heb voor Carien en Peter Jongepier een grote eiken tafel en een bijpassende bank gemaakt. Ik heb tijdens de bouw een beeldverslag bijhehouden. Dat was voor hun leuk om de bouw te volgen, en het kan leuk zijn voor collega amateur meubelmakers om te zien wat voor technieken ik gebruik om zo een tafel te maken.
mei 2003 - Een keukenmeubeltje voor collega Hans Brouwer: onderin is ruimte voor een electrische oven, bovenop ruimte voor een gasplaat en aflegruimte. Het meubeltje heeft een overhang om theedoeken te kunnen hangen en een vuilnisbak te plaatsen.
De bladen heb ik gekocht bij de bouwmarkt en waren bedoeld als aanrechtblad, het frame is van beukenhout. Achterin een plaatje om het geheel stabiel te maken.
2003 - Ik heb het krukje van Berlage, zoals hij dat ontworpen heeft voor het Haags Gemeentemuseum, viervoudig nagemaakt. Het frame is van eikenhout en de zitting is van hout overtrokken met leer.
Ik heb ze nagemaakt van een foto in een reclamefolder waar ze te koop stonden voor 200 gulden per stuk. Mijn krukjes waren gratis: het hout was over van het maken van een aantal tafels en het leer hebben we van een oude bank afgehaald voordat die naar de stort ging.
1999 - Deze ronde eetkamertafel heb ik speciaal gemaakt voor ons nieuwe huis in Asperen. De tafel is 160 cm in doorsnede, en er kunnen makkelijk 8 mensen tegelijk aan eten. De tafel is van hout en hij is prachtig beschilderd door Ron van der Leeuw. Hij heeft de tafel eerst gemarmerd, en heeft er toen de kolen, uien en appels op geschilderd. De compositie is behoorlijk symetrisch, en vrij rustig. Een rijk bezit!
1999 - Dit sideboard heeft een houten onderstel en een marmeren blad. Het onderstel heb ik zelf gemaakt, het blad is gemaakt door een marmerzaak. Het marmeren blad heeft een opstaande rand, met in het midden een kleine ronding met een uitgehakt roosje. De blad is 200 cm lang en 60 cm diep. De tafel dient als extra aanrechtblad in onze keuken en is ideaal om deeg op te kneden en uit te rollen.
2000 - Plantentafel - Deze tafel was een vluggertje... De tafel staat in de kas, en is bedoeld om makkelijk planten op te kunnen verpotten. De tafel lijkt in vorm en maat een beetje op de marmeren sidetable, maar is geheel van hout. Het gat in de tafel dient om bij een bak met aarde te kunnen die op de onderste plank kan staan.
1999 - Dit buro heb ik speciaal voor onze nieuwe studeerkamer in Asperen gemaakt. Het is drie meter lang en middenin 80 cm diep. Het materiaal is watervast verlijmd multiplex, waarbij ik twee platen van 18 mm op elkaar heb geplakt. Alle zichtbare randen van het multiplex zijn onder 45° verzaagd om de lijnstructuur beter te tonen. Het buro hangt aan een balk aan de muur, en staat op het centrale ladeblok. Hierdoor kon de ruimte onder het blad zo open mogelijk blijven.
2002 - Deze CD kast heb ik in dezelfde stijl gemaakt als bovenstaande buro en onderstaande kapstok. Dubbeldik multiplex in de lak gecombineerd met groene panelen. Eigenlijk wou ik de kast horizontaal hangen, maar door een meetfout konden er net geen twee rijen CD's boven elkaar in. Toen maar gekozen voor een verticale oplossing. Ook aardig.
2001 - Deze kapstok is in dezelfde stijl als buro en cd kast. Ach, zo hou je een beetje een lijn in je huis. De kapstok haakjes staan random verdeeld over de achterplaat. Ik ben zo ver gegaan om een java programmatje te schrijven dat random verdelingen over een 2D vlak genereert...
2003 - Deze bed-ombouw is in dezelfde stijl als de andere meubelen: dik multiplex, mat gelakt, schuine randen, grijs-groene vlakken, aluminium details. Bij de Kniphal op de Albert Cuyp vonden we handgeweefde katoen van exact dezelfde grijs-groene kleur voor een kussen aan het hoofdeinde. Ik denk dat ik nog een boekenkast in deze stijl ga maken, en dan hebben we het wel weer gehad.
2002 - Een eiken tafel van 190 x 100 voor de eetkamer van Paulien van der Meer. Ik heb van het maken van deze tafel een beeldverslag gemaakt.
Keukentafel Claar en Rolf. Dit was mijn eerste grote tafel.
Ik had samen met Mirjam de Nijs een enorme stapel hout gekocht die ooit gebruikt is voor goederenwagons: geweldige kwaliteit eikenhout, maar ook zwaar gebruikt. Mirjam heeft van haar helft een kast voor haar beelden gemaakt.
De beschadegingen in het hout heb ik afgedekt met "stoplapjes". Je blijft echter zien dat dit hout een eerder leven heeft gehad.
Eetkamertafel Manès en Paul
Deze tafel van 120x220 heb ik volgens hetzelfde principe gemaakt als de twee tafels van Montbrison hieronder: een eiken frame en een 18mm multiplex binnenblad. We hebben er wel met 20 man aan gegeten. De tafel is gemarmerd door Ron van der Leeuw.
2001 - Wastafelmeubeltje. Dit tafeltje hadden we nodig in onze nieuwe badkamer omdat de wastafel te zwaar was om alleen aan de muur te hangen. Het hout is afkomstig uit een eeuwenoud eiken kozijn dat de buren uit hun huis sloopten. In een van de zijkanten van het tafeltje zie je nog waar het handgesmede scharnier in het kozijn zat.
Tafel Petra - Ik denk dat mijn tweede eiken tafel voor Petra was, gemaakt van hele oude eikenbalken uit de Jordaan. Helaas bleek dat hout te oud te zijn en het ging splinteren. Uiteindelijk heb ik een nieuw blad voor Petra gemaakt dat gelukkig beter bevalt.
Ik heb de zwarte onderstukken van de poten en de ebbenhouten handvaten van de lades zo gemaakt om de tafel bij twee jaren '30 kasten te laten passen.
Tafelpaar Montbrison
Deze tafels van 125x125cm hebben een frame van eikenhout en en blad van een multiplex plaat. Het eikenhout is gebeitst en het blad staat in hoogglans verf in dezelfde tint.
Keuken Montbrison
Deze keukenkastjes heb ik van zeer oud eikenhout gemaakt (vandaar ook de scheuren) en daarna heb ik ze in dezelfde hoogglans verf gezet als bovenstaande tafels. Het geheel geeft een ouderwetse, gebruikte, maar goed onderhouden indruk: perfect voor deze landelijke keuken.
Aanrechtkastje Cabanon Montbrison
Dit eenvoudige kastje van eiken planken ondersteunt een porceleinen aanrechtblad.


Jan Rekers