Kleinere meubeltjes van teak

Op deze pagina toon ik verschillende kleinere meubeltjes die ik langzamerhand aan het maken ben uit een partij teakhout.
15 maart 2006 - de stapel - Er kwam een buitenkansje langs: ik heb afgelopen maandag ongeveer 70 vierkante meter teakhout van een plafond gehaald en naar huis vervoerd. Het hout kwam uit een sjieke villa in jaren 70 stijl die verbouwd moest worden. Het hout zou anders in de container verdwijnen dus ik was blij dat ik er zoveel van kon redden. Ik ben het nu aan het schoonmaken, en het is een geweldige kwaliteit, maar mijn ogen waren wel groter dan mijn buik: wat wordt dat nog veel werk om allemaal schoon te maken...
15 maart 2006 - voorbeeldje geschaafd - Ik heb er nu ongeveer 10% van schoongemaakt (alle kortere planken) en daarmee ga ik kleine meubeltjes maken; op het moment dat ik iets groots van teakhout ga maken zal ik eerst weer aan het schoonmaken moeten. Gelukkig heeft mijn schuur een zoldertje waar de voorraad rustig kan liggen wachten.
Hier zie je een paar plankjes die schoon zijn: prachtig hout, al wordt het door het schaven wel wat dun. Maar voor bijvoorbeeld een tafelblad kan je makkelijk twee lagen op elkaar verlijmen.
april 2006 - printerkastje - Eerste meubeltje was een klein kastje om twee printers bovenop elkaar te kunnen te kunnen zetten. Stelt meubel-technisch weinig voor maar is wel mooi om te zien, en is een reuze handige ruimte bespaarder.
mei 2006 - kruidenbakken - Ik had al eerder van een aantal IKEA roosters een klein rekje gemaakt voor in de keuken. Daarin stonden manden met onder andere kruiden. Ik heb deze manden nu maar eens vervangen door mooiere teak-houten bakken. Voor de hoek gebruik ik een vingerverbinding: die is goed zichtbaar en wel mooi.
juni 2006 - plantenbakken - Bij een tuincentrum zag ik een tijdje geleden een mooie teakhouten plantenbak staan die een beetje schuin uitliep. Die bak was 60 cm hoog, maar hetzelfde idee kan ook gebruikt worden voor lagere bakken zoals we zelf nodig hadden.
Mijn bakken lopen 7 graden uit; dat is misschien nog wel iets te veel. Als ik er nog een stel maak dan beperk ik het tot 5 graden.
Om een idee te geven over het formaat: mijn bakken zijn aan de bovenkant ongeveer 50x50 cm groot en ze zijn ongeveer 30 cm hoog.
Voor de verandering heb ik dit keer geen houtverbindingen gebruikt en niets gelijmd, maar alles met RVS schoeven vastgezet. Ik ben wel benieuwd hoe lang de bakken het uithouden als ze vol aarde en planten komen te staan...
september 2006 - bed ombouw - Iets groter alweer is deze bed-ombouw van teakhout. Het is schandalig om dit mooie hout te verven, maar dat leek toch het mooiste voor onze slaapkamer. Het bed lijkt wel te zweven doordat het staat op de vrij diepliggende poten van de boxspring matras.
oktober 2006 - plantenbak - Ik weet eigenlijk niet hoe zo'n plantenbak heet: je gebruikt het als houten kuip waarin je een plant in een grote pot neerzet. Kist is 50x50x50 cm groot. Ik heb een van de zijwanden uitschuifbaar gemaakt om het inzetten van een grote pot makkelijker te maken. Ik verf de plantenbak nog groen, want dat hoort zo; je ziet nu de plamuur al zitten. Onderin de bak komt een los rooster waarop de pot komt te staan en dat makkelijk water doorlaat. Rechts zie je een foto waar dat rooster in de houtklemmen staat: 36 halfhoutverbindingtjes...
mei 2008 - spekkoek tafel - Voor Jan den Hartog heb ik een tafel gemaakt, waarbij het blad samengesteld is uit bijna 50 latten van 3 cm breed en 1.5 cm dik. Dat levert een blad op dat eruit ziet als een spekkoek, van 3 cm dik en 72 cm breed. Ik heb de latten aan elkaar verbonden met steeds 3 of 4 lamello's (net genoeg om ze netjes op hoogte te fixeren) en polyuretaan lijm. Ik had nog stalen profielen gekocht om het blad aan de onderkant vlak te trekken, maar dat lijkt eigenlijk niet nodig te zijn: het geheel is goed vlak.
Rechts zie je het blad in de lijmtafel: dat was hard doorwerken samen met Monique om alles te verlijmen en te klemmen voordat de lijm uitharde.


Jan Rekers