Follow Me
een simpele route app

Waarom deze app?

Er zijn op het internet veel GPS/GPX fietsroutes beschikbaar (zoals de groene route naar de middelandse zee, of de fietsroutes van Paul Benjaminse) die ik graag een keer zou fietsen. Echter, de android apps die ik kon vinden om deze routes mee te volgen vond ik allemaal te zwaar en te moeilijk om te gebruiken.

Misschien zou een Garmin ideaal zijn om mee te fietsen, maar daarvan vind ik het scherm slechter dan ik gewend ben van mijn eigen smartphone.

Mijn Follow Me app levert slechts de volgende functionaliteit:

Mijn app staat op google play, is gratis, bevat geen reclame, start snel op, en slaat geen data op. De app is alleen beschikbaar voor Android (en dus niet voor IOS devices zoals de iPhone).

De belangrijkste zaken

Bij opstarten toont de app alleen de kaart maar doet verder nog niets.

Klik op het centreer knopje om de kaart te laten verplaatsen naar je huidige positie.

Klik op de menu knop om het menu te openen. Daar kun je onder andere een GPX route inladen.

Klik op de opname knop om te starten met het volgen van je eigen route.

Als je gaat opnemen dan verschijnt er een pauze knop: waarmee het je het opnemen van de route weer kunt stoppen.

Voor het gemak verschijnt er tijdens het opnemen ook een Refresh knop.

Route kiezen om te tonen

Als je in het menu kiest voor Routes, dan toont de app de gpx files die staan in een folder op je smartphone. Dit is een folder op het "main storage" (en dus niet je eventuele SD kaart): Main Storage - Android - data - nl.janrekers.myownrouteapp - files - routes.

Je zult dus zelf gpx files moeten zoeken op het internet (of maken met een andere tool) en deze files in die folder neerzetten.

Met de sorteerknop kun je de getoonde routes laten sorteren op alfabet of op nabijheid van het startpunt.

Routes in de app krijgen (1)

Het inladen van routes is lastigste aspect van deze app waar ik geen goede oplossing voor kon verzinnen. Gelukkig is dit iets dat je maar zelden hoeft te doen en een onderdeel vormt van je voorbereiding op een fietstocht.

Links zie je een screenshot van de app "FE" waarmee ik de files op mijn smartphone kan beheren. Met FE kopieer ik GPX files van de downloads folder naar de routes folder van Follow Me: Main Storage - Android - data - nl.janrekers.myownrouteapp - files - routes

Maar met de standaard "My Files" of "Bestanden" app van android kun je hetzelfde doen, dat is de rechter screenshot.

Routes in de app krijgen (2)

Alternatief: het is ook mogelijk om een gpx file met de export / share / delen functionaliteit van android in te lezen in Follow Me: in dat geval kopieert de app de gedeelde file zelf naar de juiste folder. Dat is voor een losse route file veruit het makkelijkste.

Bijvoorbeeld, als je in Dropbox kiest voor export, dan kun je vervolgens kiezen voor "Follow Me": in dat geval toont Follow Me wat informatie over de "gedeelde" route, en kun je kiezen om deze file daadwerkelijk te kopieren.

Vanaf dat moment is die route beschikbaar in de app (onder Routes).

Route tonen

Routes worden op de kaart getoond met een helder groene lijn.

: om een idee te geven wat je op een dag zou kunnen fietsen toont de app elke 10 kilometer een afstands schildje

: als er in de gpx file extra informatie staat over een bepaald punt, dan wordt dat getoond met een informatie schildje;klik op het schildje om die informatie te lezen.

Na het inlezen van een route wordt zoveel uitgezoomd dat de complete route zichtbaar is; je kunt zelf weer inzoomen om alle details van de route te bekijken.

Route volgen

Als je op de opname knop dan wordt je eigen positie elke zoveel seconde getoond met een helder rode cirkel op de kaart. Deze cirkels blijven staan, dus als beweegt ontstaat er zo een rode route op dezelfde kaart.

Om een route te volgen hoef je dus slechts in de gaten houden of jouw rode cirkels overlappen met de groene route op de kaart.

Als al die getoonde cirkels wat verwarrend worden, kies dan voor Refresh: de losse cirkels worden dan vervangen door een strakke rode lijn.

Als de ontvangen GPS positie onvoldoende precies is dan wordt deze niet getoond; liever geen informatie dan slechte informatie. Dat duurt altijd maar kort gelukkig.

Batterijduur verlengen

De app heeft weinig stroom nodig, maar het scherm blijft wel aanstaan zolang je aan het opnemen bent. Dit kan je telefoon wel een paar uur volhouden maar helaas niet de hele dag, dus hier moet je iets aan doen.

Mijn oplossingen hiervoor zijn:

 • Tijdens het volgen van een route verschijnt er een lampje in beeld; als je op deze knop drukt dan wordt de helderheid van het scherm geminimaliseerd waardoor de telefoon veel minder stroom verbruikt (maar je helaas ook niets meer ziet).

  Ikzelf zet hiermee het scherm uit als ik weet dat ik de komende tijd domweg dezelfde weg moet blijven volgen, en zet het scherm pas weer aan bij de een kruising.

  Echter, je moet dan wel onthouden waar op het donkere scherm het knopje zit, want het lampje is dan nauwelijk zichtbaar; ik heb hiervoor een markering op mijn telefoonhoes gezet.

 • Ik heb een klein zonnepaneel op mijn fiets liggen die de telefoon permanent bijlaadt; ik heb dit paneeltje gevonden met behulp van de leuke en handige blog van aartjan.nl. Een naafdynamo met een USB uitgang lijkt me ideaal; die heb ik helaas niet
 • Ik neem een powerbank mee waarmee ik mijn telefoon kan bijladen als het nodig is.

Campings tonen

Voor mijn geplande fietstochten heb ik campings nodig. Het blijkt dat Archies een heel redelijk overzicht biedt van de campings in europa, en deze beschikbaar maakt als GPX files.

Download deze files en zet ze neer in de folder Main Storage - Android - data - nl.janrekers.myownrouteapp - files - campings.

: een camping wordt op de kaart getoond met een donkergroen driehoekje (dit stelt een tentje voor); als je op dit driehoekje klikt dan wordt de beschikbare informatie uit de gpx file getoond;

: hieruit kun je opmaken: het aantal plaatsen, de periode van opening en een telefoonnummer.

: als de informatie over een camping getoond wordt, dan toont de kaart onderin ook deze extra knopjes; hiermee ga je naar de echte google maps app voor extra functionaliteit.

Nog wat losse zaken

 • Menu optie Info toont een scherm met wat handige extra informatie over je route, de batterij en de tijd
 • Menu optie Settings laat je wat zaken in de app aanpassen
 • Een long click zet een extra marker op de kaart; dat kan handig zijn bij het plannen van je dag.
 • Menu optie Draw route biedt een rudimentaire mogelijkheid om binnen de app een korte route te tekenen.

Geen support

Ik hoop dat de app ook voor jou werkt en je er plezier van hebt; ik ben echter niet bereid om eventuele support te leveren; ik maak de app alleen "as is" beschikbaar in de Google Play Store:

Mocht je er een mooie tocht mee fietsen dan hoor ik dat natuurlijk wel graag.