eind augustus 2016 - ik ga twee eikenhouten eetkamerstoelen voor Bart maken; deze eenvoudige stoelen zijn voor mij best een uitdaging, met subtiel schuine hoeken, gebogen achterleuning, mooie gefreesde motiefjes, etc. Dit is het origineel waarvan ik dus twee kopieen ga maken.
Ik begin met het maken van de twee zittingen van wat eikenhout dat ik nog had liggen. De hoeken zijn net niet recht want de zitting loopt 4 graden uit. Ik gebruik hiervoor schuine pen-gat verbindingen.
30 augustus 2016 - Ik ga proberen om de stoeltjes uit deze berg resthout te maken.
Ik teken de achterpoten van het voorbeeld stoeltje na op een stukje hardboard, dat zaag ik uit, en zo heb ik een mal voor de poten die ik zal moeten zagen uit een plaat eikenhout.
Ik zaag de poten uit een 3cm dikke eikenhouten plank. Ik zaag met een eenvoudige decoupeerzaag met daarin een zeer goed japans geslepen zaagje. Dat blijkt uitstekend te werken. Een lintzaag zou vast makkelijker zijn geweest, maar die bezit ik helaas niet.
30 augustus 2016 - Om de poten allemaal gelijk, mooi en op maat te krijgen span ik ze met zijn vieren in een aantal lijmklemmen. Daarna schuur ik ze met de bandschuurmachine met korrel 40 tot ze allemaal gelijk en goed van vorm zijn. Tenslotte nog even echt glad maken met korrel 180 en een schraapstaal.
1 september 2016 - Ik zaag alle balkjes en latten die ik nodig heb om het onderframe van de stoelen te maken. Per stoel: 2 voorpoten, 2 achterpoten, 4 latten onder de zitting, 3 latjes 10cm lager.
Ik geef de latjes allemaal een pen; volgende klus is om de gaten in de poten te gaan maken.
2 september 2016 - Ik klem de poten en de frame-latten alvast tegen elkaar en zie de stoel al verschijnen.
Ik begin voorzichtig met de makkelijkste 90° gaten...
3 september 2016 - de schuine pen-gat verbindingen zijn lastig, maar het lijkt goed te lukken
6 september 2016 - langzamerhand beginnen ze al echt op stoeltjes te lijken!
9 september 2016 - Ik heb een freesmal gemaakt om de voorpootjes mooi schuin en met een bolletje te frezen
Mijn stoeltjes beginnen (aan de onderkant) al aardig te lijken...
10 september 2016 - het infrezen van het figuur op de rugleuning is een uitdaging; ik kopieer het figuur uit de originele stoelen en frees die na.
Het resultaat is voor een amateur heel aardig zullen we maar zeggen; maar eens aan Bart vragen of hij het acceptabel vindt...
16 september 2016 - de dunne spijltjes onder de zitting blijken erg moeilijk om goed te krijgen: houtverbindingen die in de ene richting 4° en in de andere richting 8° uit het lood staan, en dan ook nog op de juiste lengte uitkomen... Het eerste setje spijlen heb ik verspeeld en ik ga opnieuw beginnen...
Gelukt! De eerste stoel heeft spijltjes... nu eerst even moed scheppen om ook de tweede stoel te doen...
17 september 2016 - de spijltjes van de tweede stoel vielen reuze mee: als je weet wat je moet doen is het zo gebeurd. Dus ik kan beginnen met de rugleuning van de stoel: eerst nog een keer het figuur infrezen (dit keer minder diep).
Vervolgens kan ik de voorbereidingen treffen voor het buigen van de planken van de rugleuning: om te kunnen buigen heb ik een stalen veer nodig die ervoor zorgt dat het hout alleen maar in elkaar geperst kan worden aan de holle kant. Verder heb ik een mal nodig om het hout overheen te buigen en aan vast te klemmen. De bolling van de mal moet sterker zijn dan de uiteindelijk gewenste bolling omdat het hout altijd iets terug zal veren na het drogen.
30 september 2016 - Ik ben aan het buigen. Ik heb een eenvoudige stoomkamer gemaakt met een gehuurde behangafstomer en een plastic doos. Ik stoom gedurende 1 uur, dan de gestoomde plank inklemmen in de veer en voorzichtig buigen over een buigmal. Tenslotte fixeren met veel klemmen. Nu 24 uur wachten en kijken hoeveel de plank terugveert.
Het lukt me niet om het eikenhout helemaal tegen de mal aan te buigen maar ik kom een heel eind.
1 oktober 2016 - Het buigen is gelukt! Alleen is de plank ook stevig getordeerd: ik heb een wat knoestige plank gebruikt en dat lijkt invloed te hebben op de buigbaarheid.... Eens kijken hoe dat met de volgende plank gaat.
Hier is een rustgevend filmpje van het stomen van het hout, onder begeleiding van kerkklokken.

7 oktober 2016 - Bijna klaar met het buigen; de laatste twee latjes zitten al in de buigmal en zijn aan het drogen. Het hout heeft van het stomen wel rare vlekken gekregen en is wat minder glad; ik hoop dat ik dat weer mooi kan krijgen met fijn schuren
9 oktober 2016 - Het is lastig om de pennen voor de rugleuningen te zagen: ronde latten & schuine pennen. Ik meet ze heel precies uit, zaag dan zoveel mogelijk materiaal met de tafelzaag, en doe het laatste stukje met handzaag en beitel. Gaat langzaam.
11 oktober 2016 - Deze latjes voor de rugleuning zijn bijna te klein om nog veilig te verwerken met een zaagmachine; maar ze zijn wel schattig...
20 oktober 2016 - Vandaag heb ik de eerste stoel kunnen verlijmen! Een heerlijk moment!
22 oktober 2016 - Twee stoeltjes, bijna af! Ik maak de stoelen stijver door schuine balkjes in de hoeken te lijmen. Omdat ik het zonde vind om toch nog schroeven te gaan gebruiken zet ik ze vast met lamello's.
29 oktober 2016 - Ik ben er aan toe om het hout op kleur te brengen. Ik gebruik een hardwax met extra pigment om de rood-bruine kleur van het origineel te benaderen. Ik schat dat ik nog een tweede laagje nodig zal hebben, maar het resultaat na de eerste laag ziet er al goed uit.
5 november 2016 - Monique en ik zijn begonnen met het maken van de bekleding van de stoelen.
5 november 2016 - En de stoelen zijn AF!
26 november 2016 - Bart stuurde me dit mooie familieportret

Jan Rekers