Beeldverslag van het maken van een driehoekige tafel

Ik maak een tafel voor de wachtkamer van mijn zus, de huisarts Manès Rekers. Bijzonder aan deze tafel is dat hij driehoekig moet worden om goed in de wachtkamer te passen. De tafel krijgt een eiken rand en een multiplex binnenblad. Aan de brede kant van de driehoek komen twee poten, aan de punt van de driehoek komt een klein kastje.

24 maart 2007 - Hier is de tekening van de tafel die ik wil gaan maken. Het blad wordt twee meter lang, aan de brede kant 150 cm breed, aan de punt 30 cm breed. Dan is de schuine kant ongeveer 230 cm. (hier is de tekening nog een keer met alle maten).
De buitenrand wordt 10 cm breed eikenhout, het binnenblad wordt 18mm multiplex. Ik denk dat ik de poten aan het blad ga vastmaken met verborgen hoekijzers, maar ik heb dat nog nooit gedaan, en weet nog niet of dat zal werken.
24 maart 2007 - Ik ben begonnen met de rand van het blad: ik maak dit van eikenhout dat ik nog op zolder had liggen: restant van de grote kast die ik vorig jaar maakte. Je ziet het resultaat van schaven en zagen.
24 maart 2007 - Nu ik de hoeken eraan gezaagd heb lijkt de zaak al bijna klaar.
24 maart 2007 - Maar die hoeken luisteren wel heel erg nauw... de 30° en 60° hoeken uit de tekening blijken in de praktijk net iets af te wijken. En een geo-driehoek is te klein om dit soort afwijkingen goed te meten. Als je niet precies in het midden van de hoek zit met de aansluiting van de latten, dan krijg je rare sprongen in de buitenrand zoals je op de linker tekening ziet. Dit wordt niets en moet over.
28 maart 2007 - De truc om precies het midden van de hoek te vinden blijkt de volgende: meet vanuit de hoekpunt, langs beide zijden, precies dezelfde lengte af: bijvoorbeeld 20cm. Meet de afstand tussen deze punten, en zet precies halverwege een haaks streepje. De lijn door dit streepje en het hoekpunt kun je doortrekken op de lijst om zo het midden van de hoek te vinden.
Verder is het zagen van zo'n schuine lijn ook nog lastig. Gelukkig blijkt dit goed te lukken met de zaag-lineaal en een losse cirkelzaag. Met de zaagtafel lukt zoiets in ieder geval niet.
31 maart 2007 - Pew, het is gelukt om de eiken randen goed te zagen, en ik kan het blad gaan lijmen. Ik gebruik lamelo's om de rand aan het multiplex binnenblad vast te zetten, en om de hoekpunten van de eiken rand netjes op gelijke hoogte te brengen. Lijmen van deze vorm is lastig: daar heb je paralle kanten voor nodig, en die heeft dit blad niet. Uiteindelijk blijkt dat de handigste manier is om een balkje op het blad te klemmen en van daaruit weer de randen aan te drukken. Ook een nieuwe manier gevonden om een schuine hoek dicht te klemmen: zie de rechter foto.
Ondertussen is het lekker lente aan het worden en kan ik met de deuren open in de zon werken!
1 april 2007 - Hier zie je het blad nog even zonder klemmen, en waarbij ik de overgebleven naadjes heb vestopt met stopwas. Geheel ziet er wat mij betreft goed uit!
Je ziet jammer genoeg wel dat de langste eiken rand iets donkerder is dan de anderen: dat komt doordat ik die uit een andere plank heb moeten halen omdat het zo mis ging met het zagen van de hoeken. Ach, zo is dat.
7 april 2007 - Ik heb de poten gemaakt door drie balkjes koud op elkaar te verlijmen. Ik gebruik voor dit soort lijmklussen liever poly-urethaan lijm: dat geeft enorme lijmkracht en eventuele holtes worden ook gevuld. Daarna met de vlak-vandikte bank de poten netjes geschaafd en de pen-gat verbinding voor het frame erin gemaakt.
Omdat deze tafel maar twee echte poten krijgt is het vastmaken van deze poten aan het blad problematisch. Ik hoop eruit te komen door de twee zo strak mogelijk aan elkaar vast te zetten met dikke en lange deuvels. Daarnaast moeten de ijzeren beugels helpen om afbreken van de poten te voorkomen. Ik hoop dat dat genoeg zal zijn. Ook deze beugels zet ik weer vast in de poten met poly-urethaan lijm; zo een beetje als PUR schuim in de bouw gebruikt wordt.
9 april 2007 - Hier zie je het blad alvast op de poten staan. Ziet er wel strak uit. Ik moet echter nog zien of dit blad, vooral aan de lange schuine kant, niet te veel zal doorbuigen...
20 april 2007 - Ben alweer een tijdje bezig met het maken van het kastje dat de derde poot van deze tafel gaat vormen. Ook hier speelt de driehoek een grote rol, en de maatvoering is ingewikkeld. Ik heb ervoor gekozen om voor de achterwand van het kastje een paneel te gebruiken, in plaats van één brede eiken plank: een paneel is rechter en zal niet barsten.
Alle planken lijken nu goed op maat te zijn: ik kan aan de gang met lamello's om alles aan elkaar te verbinden!
22 april 2007 -
22 april 2007 - Ik heb het blad nu op de poten en het kastje liggen, maar het blijkt dat de constructie toch te slap wordt: het blad buigt door en de poten zwieberen een beetje. Na overleg met Manes besluiten we voor een geheel andere aanpak: deze tafel krijgt vier poten en een behoorlijk frame...
Kortom, ik kan opnieuw beginnen van 1 april, toen het blad af was. Ik kan nog wel twee poten herbruiken hoop ik.
29 april 2007 - Hier zie je het soort poten dat ik wil gaan maken: met een parallelogram als doorsnede. Op de rechter tekening zie je een detail van de poot. Idee is dat deze poten geen vier hoeken van 90° hebben, maar twee hoeken van 60°, en twee hoeken van 120°.
Door deze opzet krijgen de poten in beide richtingen genoeg dikte voor de pen-gat verbindingen van de horizontale latten, terwijl de poten er normaal dik uit blijven zien. Het maken hiervan wordt alleen erg lastig...
29 april 2007 - Ik begin door normale framelatten te maken, die ik vervolgens scheve borsten (ja, zo heet dat, kan ik ook niets aan doen...) ga geven.
Op de rechterfoto zie je al de dikke balk liggen waaruit ik de twee parallelogram poten uit hoop te gaan zagen.
29 april 2007 - Vervolgens, met behulp van de cirkelzaag, de verstekzaag en de beitel heel zorgvuldig de schuine borsten maken. Pas als ik de poten ook af heb zal ik kunnen zien of de lengtes de de hoeken goed zijn gekozen. Ik ben hier blind op de tekening afgegaan, maar had ook weinig andere keus. Tot nu toe ziet de zaak er echter hoopgevend uit.
30 april 2007 - Ik heb de parallelogram poten laten zagen door een aannemer hier in de buurt: mijn eigen zaag was daar te klein voor, en als je zoiets goed voorbereid kost het hem een paar minuten. Daarna de poten netjes op maat geschaafd met de van-dikte bank. Dat was mogelijk omdat bij een parallogram de overliggende zijden parallel zijn.
Ik heb de zijkanten even uitgelegd op de poten, om te kijken of de maten tot nu toe lijken te kloppen. Is heel aardig geloof ik. Volgende klus is om alle gaten voor de pennen te boren in de poten; vooral in de parallelogram poten wordt dit nog lastig...
11 mei 2007 - Uitboren van de gaten voor de pen-gat verbindingen in de poten viel eigenlijk reuze mee: het gat moet parallel aan de zijkanten lopen, dus de poot kan vrij eenvoudig onder de kolomboor heen en weer geschoven worden. Lijkt erg op gaten boren in rechte poten.
11 mei 2007 - Nu kan ik het frame gaan lijmen. Ik trek alle hoeken tegelijkertijd naar elkaar toe met een spanband; dit levert welliswaar minder kracht dan een lijmklem, maar is een snelle en eenvoudige manier om zo'n lastig frame te klemmen. Verder heb ik op de grond een tijdelijk frame van vurenhout liggen dat er voor zorgt dat de poten mooi recht komen te staan.
Mijn maatvoering bleek niet helemaal perfect te zijn, en sommige naadjes blijven een beetje open staan. Vandaar dat ik polyuretaan lijm gebruik; dan worden dit soort naden gelijk vol geschuimd en vallen ze wat minder op...
12 mei 2007 - De tafel is (op beitsen en lakken na) af!
De tafel is door zijn frame nu wel stevig genoeg, dus ik ben blij dat ik voor het nieuwe ontwerp zonder kastje heb gekozen. De parallogram poten zijn bijzonder, maar zien er toch wel uit als een natuurlijke oplossing. Morgen ga ik beginnen met beitsen en lakken, want de nieuwe praktijk van Manès is al zo ongeveer gestart, en daar moet de tafel komen te staan in de wachtkamer.
20 mei 2007 - Nog even twee mooie foto's van de driehoekige tafel op zijn uiteindelijke bestemming, in de wachtkamer van mijn zus Manès Rekers. Hij staat hier goed!


Jan Rekers