Beeldverslag van het maken van een computer buro

Ik had in 1999 een buro van multiplex gemaakt dat ik nu ga vervangen. Het blijkt namelijk dat het multiplex niet sterk genoeg is, en er breken hier en daar hoekjes af. Op zich niet eens zo erg, maar die splinteren behoorlijk. Verder is het buro iets te slap, waardoor de werkbladen makkelijk omlaag buigen als je er gewicht op zet. En tenslotte gebruiken we de onderste lade met archiefmappen nauwelijks, en hebben we juist wel behoefte aan een kastje om alle computers en hun draden in kwijt te kunnen.

Ik ga dit buro opnieuw maken van teakhout (van de erorme partij teakhout die ik een jaar geleden gekregen had) met een iets aangepast ontwerp. In dit ontwerp wil ik het blad zodanig maken dat er een zon ontstaat. Hmm, dat is niet duidelijk: bekijk de tekening maar eens!

10 januari 2007 - Ik ga van teakhout een buro maken voor onze werkkamer. Dit buro wordt 3 meter breed en 80 cm diep. Het krijgt een centrale onderkast en aan beide kanten van de onderkast een stuk werkblad van 120 cm. Het werkblad loopt aan de uiteinden rond weg. In de onderkast kunnen we twee computers met al hun draden en doosjes kwijt, en komen twee lades voor de losse rommel. De onderkast is aan de achterkant open om de warmte kwijt te kunnen en de draden naar boven te kunnen leiden.
12 januari 2007 - Ik ga het blad maken in twee lagen: hier zie je de latten liggen voor de onderlaag die parallel loopt aan de muur en die het blad stevig moet maken. Bovenop dit onderblad komt de bovenlaag van taps toelopenden latten die samen een cirkel moeten gaan vormen.

Ik heb alvast, op basis van de autocad tekening, een cirkel getrokken zodat ik de latten grofweg op lengte kan brengen. Ik doe dat voornamelijk om te weten waar ik vooral geen lamello's moet zetten: anders kunnen die zo lelijk zichtbaar worden als ik het blad definitief rond zaag.

13 januari 2007 - Ik verlijm de latten van het blad met lamello's om de 30 cm. Om het lijmen eenvoudig te maken heb ik van wat vurenhouten balken een frame gemaakt. Hierin kan ik het blad vertikaal opbouwen, en dit maakt het mogelijk om tijdens het lijmen alvast de naden dicht te slaan met een houten hamer. Tenslotte druk ik alle naden definitief dicht met grote houtklemmen.
Bij het verlijmen van een groot blad kan ik het gebruik van zo'n tijdelijke lijmtafel aanraden: het is snel gemaakt en werkt erg prettig.
20 januari 2007 - Onderblad is af en ik kan aan het bovenblad beginnen: de tapse latten die als de stralen van een zon vanuit een midden gaan komen. Ik ben begonnen met de zaak precies uit te tekenen in autoCAD om zo te laten berekenen wat ik daarvoor nodig heb aan latten. Je ziet op de tweede foto een hele verzameling latten van verschillende lengtes die vervolgens allemaal taps gezaagd moeten worden.
20 januari 2007 - Voor het taps zagen van de latten heb ik een twee zaagmallen gemaakt van MDF waarin ik de latten leg om ze langs de cirkelzaag te halen. Dit werkt snel, makkelijk en veilig. Rechts zie je een foto waarin al een deel van het bovenblad op het onderblad ligt.
27 januari 2007 - Ik heb nu alle planken taps gezaagd en kan het bovenblad al uitleggen op het onderblad. Het effect van de zonnestralen is inderdaad zoals ik wilde. Het ziet er nu nog wat rommelig uit, maar als ik de planken netjes verlijm en het blad recht afzaag dan wordt het geheel veel strakker.
Ik heb alleen een probleem gehad met de maatvoering: de hoek waaronder ik de latten taps gezaagd heb is iets te spits geweest, en ik kom niet goed uit met de lengtes. Ik heb moeten smokkelen door er een lat tussen te leggen om deze fout weer op te heffen. Dat is minder mooi, en misschien moet ik hier nog een andere oplossing voor verzinnen.
29 januari 2007 - Ik ben de tapse latten van het bovenblad aan het verlijmen op het onderblad. Gaat langzaam omdat ik niet goed kan klemmen. Ik doe het uiteindelijk door lat voor lat op de juiste plek te leggen, lijm tussen de latten en bij de lamello's, lijm eronder, iets vastklemmen op het onderblad. Dan met omgekeerde lijmklemmen en een houten hamer de lat op zijn goede plek persen. Dan de lat van onderaf vastschroeven om hem zo te fixeren. Dat kost zo'n 10 minuten per lat, en ik heb er nog een hoop te gaan. Maar het gaat goed en beheerst: dit gaat me wel lukken op deze manier.
2 februari 2007 - Ik ben eindelijk klaar met het verlijmen van de latten van het bovenblad op het onderblad, en kan de overstekende stukken netjes gaan afzagen. Links zie je voor het zagen, rechts na het zagen. Nu zie je het zonnestralen effect zoals ik bedoeld had ook al veel duidelijker.
De ronde boog zaag ik met mijn bovenfrees: ik heb met een paar stukken afvalhout een gigantische passer gemaakt, met als potloodje mijn bovenfrees. Ik kan zo in een aantal slagen de ronde kant perfect afzagen.
Nu kan ik aan de gang met het wegschuren van de laatste lijmresten en het vullen van de overgebleven spleetjes.
3 februari 2007 - Ben bezig met het afronden van het blad: alle lijmresten weg, alles netjes gladschuren, met een schraapstaal de glans er weer in krijgen, en natuurlijk de laatste lijmnaadjes dichtmaken. Ik maak de naadjes dicht met stopwas, die ik erin laat druipen langs een soldeerbout. Daarna overtollige stopwas wegschrapen en nog even voorzichtig schuren. Werkt perfect. Je ziet steeds meer hoe mooi dit blad gaat worden.
11 februari 2007 - Het blad is af. Alle naadjes zijn gevuld, alles is glad geschuurd en geschraapt. Ik vind het wel mooi geworden!
In het midden van het blad heb ik een gat gemaakt voor de draden (hifi, computers, ...). Verder heb ik er een rand onder gezet. Deze rand dient om het blad aan de muur vast te maken, en tegelijkertijd helpt het om te voorkomen dat het blad krom trekt. Door de keus voor twee lagen hout die haaks op elkaar staan heeft het blad wel de neiging om op de vochtigheid van de lucht te reageren zullen we maar zeggen. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt.
17 februari 2007 - Ik ben begonnen met de onderkast voor dit buro. Bij het zagen van de tapse latten van het blad heb ik ook heel veel tapse latjes overgehouden als afvalhout. Ik vond het zonde om die op te stoken, en heb ze gebruikt om de zijkanten van de onderkast mee te maken. Hier zie de de twee zijkanten al staan, met de latjes verlijmd op een multiplex onderblad.
Het geheel wordt een stevige kast, maar dat is ook wel nodig: het blad is zeer zwaar, en de onderkast moet dat aankunnen. Ik ga in deze zijkanten nog twee luiken maken om makkelijk bij de dradentroep aan de achterkant van de computers te kunnen komen.
3 maart 2007 - Het frame van de onderkast is af, inclusief twee luiken. Doordat ik de luiken uitgezaagd heb uit de zijkanten lopen de latten mooi door. Ik wou die luiken eerst met een scharnier vastmaken, maar dat werd lelijk. Nu zijn het luiken die je er in het geheel uittrekt aan het handvat. Ze zitten vast met twee magneetslotjes. De afdeklatjes dienen ervoor om de lelijke naden te verbergen.
De onderkast staat op zes pootjes die ik gemaakt heb met slotbouten en slagmoeren: dan kan ik de kast bij het plaatsen nog mooi horizontaal stellen.
17 maart 2007 - Zo, het buro is af. Ik moet het alleen nog lakken. Laatste klussen waren het maken van de la en de twee deurtjes. Ik vind het een mooi buro, dat zowel speels als masief geworden is. Rechts zie je de oplossing voor de handgrepen: één gat waarmee zowel de lade als de deurtjes kunnen worden opengemaakt. Ik vind het wel jammer dat je hierin nog een stukje multplex ziet zitten: als ik deze oplossing voor de handgrepen eerder had bedacht dan had ik dat anders gedaan. Ach ja, volgende keer beter.
Nu moet ik de schuur enorm gaan schoonmaken zodat ik het buro morgen in zijn eerste laagje hardwax kan zetten.
23 maart 2007 - Gisteren hebben we het buro geplaatst en nu zit ik eraan te werken. Ik ben er erg blij mee, want ik vind dat het een prachtig en zeer sjiek buro geworden is! Leuk om zoiets zelf te kunnen maken!


Jan Rekers