Beeldverslag van het maken van een buro voor Jonathan

Ik ga voor mijn neef Jonathan een buro maken in een volstrekt andere stijl dan ik gewoonlijk doe. Inspiratie hiervoor is een buro van Bottega Veneta, een sjiek italiaans design merk, die weer geinspireerd is door de klassieke hutkoffer.

mei 2009 - Hier zijn wat screenshots van de site van Bottega Veneta die de inspiratie vormen. Ik durf het niet aan om een houten buro te maken dat overtrokken is met dun leer, dus we gaan voor een creme-wit geverfd buro met zwarte randen, zo een beetje als je rechts ziet staan.
mei 2009 - Voor het idee, hier is de kamer van Jonathan met zijn huidige buro.
mei 2009 - Hier is een werktekening met mijn eigen interpretatie van de maten van het Bottega Veneta buro. In deze tekening gebruik ik rood voor het blad en het ladenblok, blauw voor de zijkanten, en groen voor de lades. Het wordt dus een buro van 150 x 80 cm, 77cm hoog, met drie lades.
juni 2009 - Ik begin met het maken van de zijkanten: dit zijn holle blokken, met 9mm multiplex platen. Om deze zijkanten niet te hol te laten klinken vul ik ze met isolatie materiaal.
juni 2009 - Hier verlijm ik de blokken. Ik doe dit zodanig dat de lelijke zijkant van multiplex wordt afgedekt met echt hout, want zelfs met heel veel plamuur blijft een multiplex randje erg lelijk. Nu zal ik daar geen last van krijgen bij het verfen van het buro.

Afdekken van de multiplex randjes is aan de bovenkant en onderkant van de blokken niet nodig: die zie je toch niet.

juni 2009 - Hier zie je alvast het blad op de eerste zijkant liggen. Het blad moet ook nog een randje rondom krijgen.
11 juli 2009 - Hier zie je de twee blokken die de poten van het buro vormen met daarop het blad; het blad heeft op deze foto wel al de aangelijmde rand om de multiplex zijkant te verbergen.

Het buro begint al ergens op te lijken.

11 juli 2009 - Ik ben bezig met het ladenblok vast te verlijmen met het blad: dat geeft het vrij dunne blad gelijk veel meer stijfheid.
18 juli 2009 - Links zie je hoe ik de dwarslatten voor de lades vast verlijm aan het blad. Ik pas hierbij lamello's toe om te zorgen dat blad en latten een onverbrekelijk geheel vormen.
Rechts dezelfde foto, maar nu zonder al die klemmen.
19 juli 2009 - Ik heb nu ook de zijpanelen aan het ladenblok en het blad verlijmd. Het geheel is lekker stevig geworden. Nu eerst alles maar eens goed glad schaven en schuren, dan met de lades aan de gang. Ondertussen moet ik mijn zoektocht naar de juiste metalen hoekstukken en hoekranden intensiferen: die kan ik maar niet vinden....
8 augustus 2009 - Ik heb drie lades gemaakt voor het buro. Om te zorgen dat je voorkant niet zal losraken gebruik ik een deuveltje om de voorkant te zekeren aan de zijkanten.

De verticale sleufjes dienen om de diepe lades makkelijk in twee of drie compartimenten te kunnen verdelen.

8 augustus 2009 - Het op de juiste hoogte monteren van de latjes die de ladegeleider vormen was een langdurige klus, maar het lijkt uiteindelijk redelijk gelukt: de lades schuiven nu goed.

Aan de achterkant van de lades zet ik een stootblokje, zodat die de klap bij dichschuiven opvangen, en niet de (er nog op te zetten) voorkant.

29 augustus 2009 - Nog een keer het buro met zijn lades, maar nu met de lade-frontjes erop.

Op de rechter foto zie je al wat van de metalen hoekstukken en randen. Ik heb, na een lange speurtocht, de juiste kofferhoeken gevonden bij De Nieuwe Lederhandel, een groothandel voor leer verwerkende bedrijven. De strips voor de zijkanten zijn bijna nog lastiger, vooral omdat ik ze in lange lengtes wil hebben, van zo dun mogelijk staal. Ik heb mijn hoop nu gevestigd op van der Winkel, een gereedschap en metaalhandel in Eindhoven.
29 augustus 2009 - Het buro staat in zijn eerste laagje grondverf. We moeten de uiteindelijke tint wit nog uitkiezen, dat zal iets worden als ivoor.
4 oktober 2009 - Ik heb het buro afgelakt met een mooie, slijtvaste, ivoorkleurige verf: dat heeft een superstrak resultaat gegeven.

De ladegeleiders die ik had gemaakt werkten niet goed, want de lades kwamen er alleen maar erg klem door te zitten. Die heb ik er maar weer uitgehaald, en vervangen door bakjes waar de lades in lopen. Met een beetje siliconen olie lopen ze nu geweldig.

Nu resten alleen nog de randen, hoekstukken en handgrepen.

16 oktober 2009 - Eindelijk is het me gelukt om de kofferstrips voor de zijkanten te pakken te krijgen: ik heb ze laten maken bij STAALMARKT. Daar kon ik zelfs opgeven dat ik staal van 1 mm dik wilde hebben, waardoor de kofferhoeken er nog beter overheen passen. Het is toch wonderbaarlijk dat iets dat 50 jaar geleden zo normaal was (metalen hoekstukken en hoekstrips voor hutkoffers) nu nergens meer te krijgen is.

Ik ben de strips een voor een op lengte aan het zagen en en ik knip ze in verstek af met een blikschaar. Voordat ik ze definitief op het buro monteer ga ik ze nog gronden en verven.

21 oktober 2009 - Vier foto's om wat rand-alternatieven door te spreken
27 oktober 2009 - (Ik ontdek net, het is nu januari 2010, dat ik de laatste foto's van het maken van dit buro nooit op mijn site gezet heb....)

Hier laat ik zien hoe ik de randen vastzet: beetje doorzichtige montagekit om ze vast te lijmen, en de hoekstukken met drie stalen spijkers.

30 oktober 2009 - Hier nog wat foto's van het buro in volle glorie
1 november 2009 - Rechts zie je een foto van het buro op de kamer van Jonathan.

Het koste nog aardig wat moeite om het buro bij Jonathan binnen te krijgen, en het buro blijkt toch wel een beetje groot voor zijn kamer: hij heeft er een een tafel en bank uit moeten gooien om het nieuwe buro er in te kunnen passen...


Jan Rekers