Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Marmelade
van Ines (oorspronkelijk Mrs Wood)

Ingredienten

8 sinaasappels
2 citroenen (limoen kan ook)
2 grapefruits
2 kg geleisuiker (ongeveer, je gebruikt 500 gr per 500 gr vruchtvlees)

Bereiding

Doe dit NIET op een marmeren aanrecht. Pan kokend water. Hierin 6 sinaasappels 5 minuten koken zodat schil er makkelijk af gaat. Schillen weg, vruchtvlees in stukken, pitten eruit.

Idem met de grapefruits

Kook ook de citroenen, maar die snijd je met schil in hele dunne plakken die je doormidden doet.

Laatste 2 sinaasappels ook koken. Hiervan ga je de schil wel gebruiken. Oranje schil in dunne reepjes snijden, zo min mogelijk witte schil mee snijden.

Vruchtvlees, geleisuiker (500 gr per 500 gr vruchtvlees) en schilreepjes samenvoegen. Aan de kook brengen, 30 minuten zachtjes koken. Kijk of er nog pitten komen bovendrijven.

Dan 1 nacht laten staan en opnieuw aan de kook.
Als de jam te dun blijkt: vruchtvlees eruit om sap verder in te koken. Alternatief: geleipoeder erbij.

Dit levert ongeveer 2 liter jam.
Jam over potten verdelen, en in een grote pan met een bodem kokend water in enkele minuten vacuüm trekken.

Categorie

Overig