Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Hummus met ansjovis

Ingredienten

50 g gedroogde kikkererwten
½ el tahin
een scheut olijfolie
10 ansjovisfilets op olie
scheutje olie uit het blikje
scheutje witte wijn azijn
peper

Bereiding

Doe de kikkererwten in een ruime pan en voeg 200 ml water toe. Geen zout toevoegen. Laat ze 8 tot 12 uur weken. Kook de erwten daarna in hetzelfde water, nog steeds zonder zout, in 60 tot 70 minuten gaar.
Schep de erwten uit het kookvocht in een keukenmachine, bewaar het kookvocht.
Maal de erwten kort fijn, en voeg dan de tahin en olijfolie toe. Maal de erwten nu tot een gladde pasta. Voeg zo nodig wat van het kookvocht toe om de juiste smeuïgheid te krijgen. Het stijft later weer wat op.
Laat de ansjovis uitlekken en snijdt ze in stukjes.
Als de kikkererwten helemaal fijn zijn gemalen, maal dan de overige ingrediënten mee tot de ansjovis bijna helemaal fijn is gemalen.

Categorie

Sauzen, tapenades, etcetera