Ragú

  • 2 uien
  • 150 g worteltjes
  • 4 stengels bleekselderij
  • 100 g spekblokjes
  • 50 g boter
  • ½ dl olijfolie
  • 600 g runderstooflappen
  • 4 dl runderbouillon
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagels
  • peper, zout

Hak de uien, worteltjes en bleekselderij fijn. Hak ook het spek fijn.
Doe een deel van de boter en olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de groente en het spek. Laat dit ongeveer 10 minuten lekker bruinen.
Haal alles met een schuimspaan uit de pan, laat het vet in de pan zitten.
Doe de rest van de olijfolie en boter in de pan. Braad de stooflappen aan beide zijden bruin.
Verwarm de runderbouillon met de wijn en de tomatenpuree en giet het mengsel bij het stoofvlees. Voeg het groente/spekmengsel toe. Steek de kruidnagels in het laurierblad en voeg dit ook toe.
Voeg naar smaak peper en voorzichtig zout toe, het wordt vanzelf al vrij zout.
Doe de deksel op de pan en laat het sudderen, minimaal 2 uur maar 4 uur kan ook geen kwaad.
Haal het vlees en het laurierblad met kruidnagels uit de pan. Laat het stoofvocht inkoken. Snijd het vlees in kleine blokjes en doe terug in de pan. Laat verder inkoken tot de gewenste dikte.

Serveer met tagliatelle en parmezaan. Als hoofdgerecht voldoende voor 4, als primo piatto voor wel 8 mensen.

Terug naar Vlees en vis, kip en ei Terug naar het kookboekje