Poolse goulash met placek

een heerlijke goulash gevouwen in een aardappelkoek - naar het NRC

voor de goulash

  • 1 ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 wortel
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 2 ons entrecote
  • 1½ paprika diverse kleuren
  • 2 dl rode wijn
  • 1 runderbouillonblokje
  • zure room

voor de placek

  • 300 g aardappel
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 el bloem
  • 1 ei
  • zout, peper
Maak eerst de goulash. Snipper de ui, snijd de bleekselderij, wortel, vlees en paprika in blokjes.
Zet een pan met dikke bodem op matig vuur en verwarm hier olie in. Bak de ui, bleekselderij en wortel 3 minuten onder af en toe roeren.
Roer het paprikapoeder er door en voeg dan direct het vlees toe. Bak dit 2 minuten terwijl je roert.
Voeg paprika, wijn en bouillonblokje toe, laat het blokje oplossen. Doe de deksel op de pan en laat het 40 minuten op een laag pitje sudderen. Roer af en toe en voeg zo nodig nog een scheut wijn toe.

Maak intussen de placek. Rasp aardappel, ui en wortel fijn zodat ze papperig zijn. Knijp het vocht uit het mengsel en doe het mengsel in een kom.
Voeg bloem, ei en flink (witte) peper en zout toe. Meng goed door elkaar.
Verhit olie in een grote koekenpan en bak het mengsel aan beide zijden tot een goudbruine koek. Reken op een half uur, langer kan geen kwaad.

Als de goulash te nat is naar je zin kun je hem met wat aardappelzetmeel en een scheut wijn binden.
Snijd de aardappelkoek door midden, leg op ieder bord een helft. Schep op de helft van iedere helft goulash, leg er een dot zure room op en vouw het andere deel van de koek eroverheen.
printversie

Terug naar Vlees en vis, kip en ei Terug naar het kookboekje