Pastéis de bacalhau

de roeien-met-de-riemen-die-je-hebt-in-een-vakantiewoning-op-Madeira variant; ongeveer 16 stuks

  • 700 g kruimige aardappelen
  • 400 g bacalhau (klipvis)
  • 1 ui
  • ½ bos bladselderij
  • 1 teen knoflook
  • 2 of 3 eieren
  • zwarte peper
We gaan in het recept uit van al voorbewerkte bacalhau zoals je die in Madeira in de supermarkt koopt en in Nederland ook wel te krijgen is. Als je keiharde klipvis hebt zul je die moeten voorbereiden.

Kook de aardappelen zonder zout in 20 minuten gaar.
Spoel het zout van de bacalhau af. Kook hem 15 minuten, hij is dan nog vrij stevig.
Giet de gekookte bacalhau in een zeef of vergiet af. Leg de vis op een plank en trek uit elkaar met twee vorken, verwijder eventuele velletjes en graten. Laat wat afkoelen.
Giet de aardappelen af en prak ze fijn. Laat ze wat afkoelen.
Snipper de ui heel fijn. Hak de bladselderij.
Doe aardappelen, vis, ui en selderie in een mengkom. Knijp de knoflook er boven uit, maal er verse zwarte peper overheen en meng het door elkaar.
Voeg een ei toe en meng het goed door elkaar. Voeg het tweede ei toe en meng weer goed door elkaar. Voeg eventueel nog een derde ei toe.
Proef op smaak en voeg zo nodig zout en peper toe.

Verwarm een grote koekenpan met dikke bodem met wat olie.
Schep steeds met 2 lepels een bolletje van het vismengsel in de pan, fatsoeneer de vorm een beetje. Ga door tot er geen plek meer is in de pan, het moeten individuele koekjes blijven. Bak ze ongeveer 4 minuten per kant, keer voorzichtig. Leg ze op een bord.
Ga door tot al het vismengsel op is. Je kunt de al gebakken koekjes warm houden in de oven, of je kunt ze wat laten afkoelen.
Warm, lauw of op kamertemperatuur, allemaal lekker.
printversie

Terug naar Vlees en vis, kip en ei Terug naar het kookboekje