Sajoer asem (asemsoep of tamarindesoep)

van Petra

  • 8 dl sterke visbouillon
  • 1 blok tahoe
  • 1 kg harde (liefst halfrijp maar zoete) tomaten
  • 200 gr gekookte garnalen
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 tl sambal trassi
  • 2 tl laos
  • 2 el asemwater (of 2 klodders asemsiroop ter grootte van een walnoot)
  • 4 tl javaanse suiker (of bruine suiker of -stroop)
  • 2 salamblaadjes
Breng de bouillon, asemwater, salam en garnalen aan de kook en laat het 6 minuten zachtjes trekken. Snijd de tahoe in blokjes (1 cm) en doe deze erbij. Wrijf de suiker fijn in een vijzel. Snipper de ui en pers de knoflook. Voeg suiker, ui, knoflook, laos, zout en sambal bij de bouillon. Laat dit 5 minuten koken. Snijd de tomaten in stukken, voeg toe aan de bouillon, laat de boel weer aan de kook komen en zet dan het vuur uit. Laat de sajoer een tijd op smaak komen, bijvoorbeeld een dag maar minstens 2 uur. Een tijdje in de diepvries doet hem ook geen kwaad.
printversie

Terug naar Soepen Terug naar het kookboekje