Hummus met zongedroogde tomaat

Naar aanleiding van een overgebleven prefab potje van Mark

Een verbeterde (en heerlijke) versie. Houd wel rekening met week- en kooktijd

  • 67 g gedroogde kikkererwten voor 150 g kikkererwtenpasta
  • 1 tl tahin of 2 tl geroosterd sesamzaad
  • 5 halve zongedroogde tomaten op olie
  • 1 klein teentje knoflook
  • een scheut olijfolie
  • 1 el citroensap
  • snufje zout en peper
  • ½ tl gerookte paprikapoeder

  • Je kunt natuurlijk ook voorgekookte kikkererwten gebruiken, maar het resultaat is dan zeer matig. Met zelf gekookte kikkererwten is het pas echt lekker. Voor 100 g kikkererwtenpasta heb je 45 g gedroogde kikkererwten in 135 ml water nodig.

    Doe de 67 g kikkererwten in een ruime pan en voeg 200 ml water toe. Geen zout toevoegen. Laat ze 8 tot 12 uur weken. Kook de erwten daarna in hetzelfde water, nog steeds zonder zout, in 1½ uur gaar.
    Giet de erwten af en bewaar het kookvocht. Doe de erwten in een keukenmachine en maal het langduring (wel een kwartier) tot een hele gladde pasta. Voeg zo nodig wat van het kookvocht toe om de juiste smeuïgheid te krijgen.
    Snijd de tomaten en knoflook fijn. Doe alles in de keukenmachine en maal het tot een mooie pasta. Voeg zo nodig nog wat meer kookvocht van de kikkererwten toe.

    Een pittige hummus met gember en chili

  • 150 g kikkererwtenpasta
  • 1 tl tahin of 2 tl geroosterd sesamzaad
  • 4 cm gember heel klein gesnipperd
  • 1 klein teentje knoflook gesnipperd
  • 1 tl chilivlokken
  • sap van een ½ limoen
  • een scheut olijfolie
  • snufje zout en peper
  • Als de kikkererwten helemaal fijn zijn gemalen, maal dan de overige ingrediënten nog even mee.

    Terug naar Sauzen Terug naar het kookboekje