Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Shepard's pie
comfort food voor koude dagen
lekkerder dan je zou verwachten als je het recept leest

Ingredienten

2 uien
2 wortels
200 g rundergehakt
1 el tomatenpuree
1 laurierblaadje
takjes verse tijm
250 ml runderbouillon
250 g doperwten
500 g kruimige aardappelen
3 teentjes knoflook in de schil
melk, roomboter
50 g parmezaan

Bereiding

Als je dit recept voor meer dan 2 personen maakt kun je in plaats van de tomatenpuree te meerderen ook een blik gepelde tomaten als extra gebruiken.

Snipper de uien en snijd de wortels klein. Doe olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit op matig vuur de ui en wortel 5 minuten.
Zet het vuur hoger, voeg het gehakt toe en bak het rul in 3 minuten.
Voeg peper en zout toe, de tomatenpuree (en eventuele tomaten), laurier en de takjes tijm. Voeg zoveel van de bouillon toe dat het geheel kan stoven.
Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het 15 minuten zachtjes stoven. Controleer af en toe en voeg zo nodig extra bouillon toe.
Voeg dan de doperwten toe, laat het deksel van de pan en laat het nog 15 minuten zachtjes pruttelen en droog worden. Als het te droog wordt nog wat bouillon toevoegen.
Verwijder de laurier en tijmtakjes.

Verwarm ondertussen de oven voor op 190° C en schil de aardappelen.
Zet de aardappelen met de knoflook in de schil op. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar en giet af.
Haal de schil van de knoflook en pureer ze samen met de aardappelen. Voeg een scheut melk en een klont roomboter toe zodat het een smeuïg geheel wordt.
Rasp de parmezaan en meng dit door de aardappelpuree.

Doe het vleesmengsel in een ovenschaal en dek dit af met de aardappelpuree. Bak het in 35 minuten goudbruin.

Categorie

Aardappelen, pasta en rijst
Groentenschotels
Vlees en vis, kip en ei