Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Baguettes
voor 6 broodjes (van: https://www.ethanchlebowski.com/cooking-techniques-recipes/sandwich-baguettes). Resultaat is stevige luchtige broodjes met mooie korst.

Ingredienten

375 ml lauw water (40°)
5 gr gedroogde gist
500 gr tarwebloem
10 gr zout

Bereiding

De totale doorlooptijd is meer dan 4 uur, dus begin op tijd.

Meng het water met de gist en doe er een beetje meel bij. Dit moet 10 minuten staan; als er geen belletjes ontstaan dan is de gist niet goed.
Meng het meel met het zout in een grote kom en doe er het gist/water mengsel bij. Meng het door steeds wat vocht bij het meel te gieten en meng met een vork tot een natte deegbal.
Dek de kom af met plastic en laat 15 minuten rusten.

Nu tenmiste 3 keer: Stretch & Fold, en weer 30 minuten rust onder plastic. Dit gaat prima met een beetje natte hand. Dus niet kneden, maar een zijkant van het deeg naar boven rekken en terugvouwen op de rest. Dit aan vier kanten. Daarna bol ondersteboven draaien.

Verdeel het deeg in 6 stukken (van ongeveer 150 gr); dit plakt erg; olie op het werkblad, natte hand en plastic schraper helpen. Bakspray zou ook kunnen helpen. Laat 15 minuten rusten.

Vorm de deegbollen tot langwerpige broodjes en verdeel ze over drie vellen bakpapier. Dit moet weer 60 minuten rusten, onder natte doek. Hoe je voorkomt dat de doek vastplakt aan het deeg weet ik niet.

Oven op 230° (echt!) voorverwarmen, bakje onderin voor water, bakblik midden in de oven mee voorverwarmen.

(probeer ook eens om de broodjes op de pizzasteen te bakken)

Geef de broodjes een langwerpige snee met een zeer scherp mes (scheermes bijvoorbeeld). Leg de broodjes op het hete bakblik, en spuit ze nat met een plantensproeier. Doe water in bakje onderin de oven.

Bak eerst 5 minuten, nogmaals broodjes natsproeien in de oven, en nog 10 minuten doorbakken.

Laat de broodjes uitdampen op een rooster.

Categorie

Brood en hartige taarten