Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Hummus - diverse variaties
zongedroogde tomaten / ansjovis / koriander en citroen / gember en chili
Houd rekening met week- en kooktijd

Ingredienten

Voor de basis:
50 g gedroogde kikkererwten
1½ el tahin

zongedroogde tomaat:
7 halve zongedroogde tomaten op olie
1 klein teentje knoflook
1 el citroensap of rode wijnazijn
zout en peper
½ tl gerookte paprikapoeder

ansjovis:
10 ansjovisfilets op olie
scheutje olie uit het blikje
scheutje witte wijn azijn
peper

koriander en citroen:
sap en rasp van ½ citroen
(alternatief: sap van 1 limoen)
verse koriander
snufje zout en peper
snuf cayennepeper
klein snufje komijnpoeder
½ tl gemalen korianderzaad

gember en chili:
4 cm gember
1 klein teentje knoflook
1 tl chilivlokken
sap van een ½ limoen
snufje zout en peper

Bereiding

Je kunt voor hummus natuurlijk voorgekookte kikkererwten gebruiken, maar het resultaat is dan zeer matig. Met zelf gekookte kikkererwten is het pas echt lekker. Als je 100 g kikkererwten weekt, kookt en uit laat lekken, heb je 250 tot 275 g kikkererwten als resultaat.

De gegeven recepten zijn op basis van 50 g gedroogte erwten, als je voorgekookte gebruikt neem dan 125 g. Bewaar ook het uitlekvocht.

Maak de basis:
Doe 50 g kikkererwten in een ruime pan en voeg 200 ml water toe. Geen zout toevoegen. Laat ze 8 tot 12 uur weken. Kook de erwten daarna in hetzelfde water, nog steeds zonder zout, in 60 tot 70 minuten gaar.
Schep de erwten uit het kookvocht in een keukenmachine, bewaar het kookvocht.
Maal de erwten kort fijn, en voeg dan 1½ el tahin toe. Maal de erwten nu tot een gladde pasta.

Op smaak maken per variant:

Hummus met zongedroogde tomaten
Snijd de tomaten en knoflook fijn. Doe dit samen met de citroen of azijn, peper, zout en gerookt paprikapoeder in de keukenmachine bij de kikkererwtenpasta en maal het geheel. Voeg zo nodig nog wat meer kookvocht van de kikkererwten toe. Het zal later weer wat opstijven.

Hummus met ansjovis
Laat de ansjovis uitlekken en snijd ze in stukjes.
Maal dit samen met de kikkererwtenpasta, scheutje olie uit het blikje, azijn en peper tot de ansjovis de gewenste grofheid/fijnheid heeft. Voeg zo nodig wat kookvocht van de kikkererwten toe. Het zal later weer wat opstijven.

Hummus met koriander en citroen
Hak de koriander fijn, rasp en pers de halve citroen uit (of alternatief: pers de hele limoen uit, je gebruikt dan geen rasp). Je hebt 2 handjes gehakte koriander nodig.
Meng dit samen met het zout, peper, cayennepeper, komijnpoeder en gemalen koriander door de kikkererwtenpasta.

Hummus met gember en chili
Schil de gember en knoflook en snipper ze heel fijn.
Maal dit samen met de kikkererwtenpasta, chilivlokken, limoensap, zout en peper. Voeg zo nodig wat kookvocht van de kikkererwten toe. Het zal later weer wat opstijven.

Categorie

Sauzen, tapenades, etcetera