Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Hummus met zongedroogde tomaat
Naar aanleiding van een overgebleven prefab potje van Mark
Een verbeterde (en heerlijke) versie. Houd wel rekening met week- en kooktijd

Ingredienten

50 g gedroogde kikkererwten
½ el tahin
een scheut olijfolie
5 halve zongedroogde tomaten op olie
1 klein teentje knoflook
1 el citroensap of rode wijnazijn
snufje zout en peper
½ tl gerookte paprikapoeder

Bereiding

Je kunt natuurlijk ook voorgekookte kikkererwten gebruiken, maar het resultaat is dan zeer matig. Met zelf gekookte kikkererwten is het pas echt lekker. Voor 125 g gekookte uitgelekte kikkererwten heb je 50 g gedroogde kikkererwten in 150 tot 200 ml water nodig.

Doe de kikkererwten in een ruime pan en voeg 200 ml water toe. Geen zout toevoegen. Laat ze 8 tot 12 uur weken. Kook de erwten daarna in hetzelfde water, nog steeds zonder zout, in 60 tot 70 minuten gaar.
Schep de erwten uit het kookvocht in een keukenmachine, bewaar het kookvocht.
Maal de erwten kort fijn, en voeg dan de tahin en olijfolie toe. Maal de erwten nu langdurig (wel een kwartier) tot een hele gladde pasta. Voeg zo nodig wat van het kookvocht toe om de juiste smeuïgheid te krijgen. Het stijft later weer wat op.
Snijd de tomaten en knoflook fijn. Doe alles in de keukenmachine en maal het tot een mooie pasta. Voeg zo nodig nog wat meer kookvocht van de kikkererwten toe.

Categorie

Sauzen, tapenades, etcetera