Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Flamiche

Ingredienten

Voor het deeg:
250 g bloem
1 tl zout
60 g boter
1 ei

Voor de vulling:
400 g prei
boter
150 g brie
2 eieren
Zout, peper
50 g crème fraîche

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175° C
Gebruik een halfhoge vorm van 22 cm Ø

Doe de bloem en het zout in een kom. Snijd 60 g boter in blokjes en wrijf dit door de bloem tot het kruimig is. Maak een kuiltje in de bloem en doe daar 1 ei en 2½ el water in. Kneed het geheel tot een bal en leg deze in plasticfolie 20 minuten in de koelkast.

Snijd de prei in dunne ringen, was en droog ze. Smelt een royale hoeveelheid boter in een pan met dikke bodem en laat daar de prei 5 minuten in sudderen. Haal dan de deksel van de pan en laat de prei nog 5 minuten droog worden. Laat hem niet bruin worden. Laat de prei wat afkoelen.

Verdeel het deeg in tweeën. Rol een deel uit en snijd er een rondje uit wat net groter is dan de vorm. Leg opzij om dadelijk als deksel te dienen. Rol de rest van het deeg uit en bekleed daarmee de vorm. Hij moet er net een beetje overheen hangen.

Doe de prei in de vorm. Snijd de brie in blokjes en verspreid die over de prei. Klop 2 eieren los en houdt een kwart daarvan apart. Meng de rest van het ei met de crème fraîche, en zout&peper. Giet dit mengsel over de prei.
Leg het deksel op het geheel, druk het deeg van de deksel samen met de het deeg van de bodem. Snijd overtollig deeg weg.
Kwast het apart gehouden losgeklopte ei over de deksel. Snijd met een appelboor een stoomgaatje in het midden van het deksel.
Bak de taart in 40 tot 45 minuten goudbruin.

Categorie

Brood en hartige taarten
Groentenschotels