Het kookboekje van Jan en Monique

add edit upload foto delete all
Amandelboterkoeken of Walnotenboterkoeken

Ingredienten

100 g bloem
75 g witte amandelen of walnoten
½ tl backin
100 g basterdsuiker, deels vanille

snuf kaneel
snuf zout
1 ei
175 g roomboter

Bereiding

Je kunt voor dit recept ook de keukenmachine gebruiken met alleen kort pulseren vanaf het moment dat je het ei erbij doet.
Maal de noten helemaal fijn.
Meng in een kom de bloem, gemalen noten, backin, suiker, kaneel en zout. Maak een kuiltje in het mengsel en breek daarin het ei. Meng het ei met een deel van het mengsel tot een dikke pasta.
Snijd de boter in kleine blokjes. Doe deze in de kom, overdek het met droog mengsel en meng het snel tot een geheel. Dit gaat het makkelijkste op een marmeren plaat.
Leg het deeg minstens een ½ uur in de ijskast.
Verwarm de oven voor op 175°C.

Deel het deeg in 8 stukken, draai van elk stuk snel een bolletje en druk dat weer plat.
Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat of, nog beter, leg de plakken in kleine koekvormen van ongeveer 8 cm Ø.
Bak de koeken in 15 à 20 minuten goudbruin.

Categorie

Gebak en zoetigheden