Peperonata

  • 2 eetlepels boter
  • ruim 1 dl olijfolie
  • 450 gr uien in dunne plakken
  • 900 gr paprika
  • 900 gr tomaten
  • 1 theelepel rode wijnazijn
  • 1 theelepel zout
  • vers gemalen zwarte peper
Ontvel de paprika door een grote pan met water aan de kook te brengen, de paprika in de lengte in vieren gedeeld hier in te blancheren en daarna het velletje er af te trekken. Snijd de paprike in de lengte in repen van 1 cm. Ontvel en ontpit de tomaten en snijd ze in grove stukken.
Smelt de boter met de olijfolie in een 30 cm braadpan met dikke bodem op een matig vuur. Voeg de uien toe en fruit deze onder af en toe roeren ongeveer 10 minuten tot ze zacht en lichtbruin zijn. Roer er de paprika's door, draai de vlam lager, doe het deksel op de pan en laat het geheel 10 minuten koken. Voeg de tomaten, azijn, zout en wat peper toe. Toe het deksel weer op de pan en laat nog 5 minuten doorkoken. Laat vervolgens alles flink koken, zonder deksel op de pan en op een hoge vlam, voorzichtig roerend, tot bijna al het vocht is verkookt.
Serveer de peperonata als een warme groenteschotel samen met een hoofdschotel, of zet het in de koelkast om het als garnering of salade te gebruiken.
printversie

Terug naar Groenteschotels Terug naar het kookboekje